Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једноставне вежбе за спречавање болова у очима од предугог гледања екрана

Ако предуго гледате у екран, то може утицати на то колико често трепћете, а ако треперите мање, то може довести до сувих очију. Седите или станите усправно. Држите рамена опуштена и трепћите врло брзо 10-15 секунди.
Фото: Pixabay/expresswriters

Док коришћење рачунара неће штетити вашим очима, гледање у екран цео дан ће допринети напрезању очију или уморним очима. Напрезање очију или замор очију је уобичајено стање које може изазвати бол, замагљен вид, главобољу и потешкоће у концентрацији. Иако обично није озбиљно, може бити непријатно.

Пошто се наше време пред екраном увек повећава, важно је предузети кораке да заштитимо свој вид и смањимо ове непријатне симптоме. Ових пет једноставних вежби могу помоћи у смањењу напрезања очију и умора очију, кажу стручњаци. 

Трљање длановима

Снажно трљајте руке једна о другу 10 секунди да бисте створили топлину и енергију између дланова. Лагано ставите дланове преко очију и затворите очи. Неколико пута дубоко удахните и дуже издахните док почнете да се опуштате. Осетите како топлота и тама полако почињу да смирују и топе сваку напетост у задњим деловима очију. Пустите руке да се тамо одморе док топлота полако не нестане.

Фото: Pixabay/StartupStockPhotos
Трепћите

Ако предуго буљите у екран, то може утицати на то колико често трепћете, а ако треперите мање, то може довести до сувих очију. Седите или станите усправно. Нека рамена буду опуштена, врат исправљен и гледајте напред. Трепните врло брзо 10-15 секунди. Нежно дозволите да се очи затворе, скупе и омекшају. Обратите пажњу на то како се осећате у вези са својим очима. Покушајте да поновите бар једном на сат.

Зумирање

Ово је одлична вежба за очи када покушавате да фокусирате и ојачате очне мишиће. Седите удобно. Фокусирајте се на објекат у даљини неколико секунди. Померите фокус на објекат који вам је најближи и посматрајте га неколико секунди. Померите фокус на нешто што вам је близу као што је ваш палац. Окрените поглед – прво назад ка средњем објекту, затим ка удаљеном објекту. Поновите ову вежбу неколико пута у периоду од два минута.

Превртање очима

Превртање очима је веома ефикасна вежба када се ради редовно. Може помоћи у јачању мишића очију. Седите или станите усправно. Нека рамена буду опуштена, а врат исправљен и гледајте напред. Погледајте удесно, а затим полако погледајте према плафону. Скрените очи налево, а одатле на под. Урадите то у смеру казаљке на сату и супротно.

Skriveni razlozi zašto koža oko očiju brže stari

Преузмите андроид апликацију.