Početna > Život i stil
Život i stil

Jednostavan način da uvek prepoznate dobar avokado

Ako želite da ubrzate sazrevanje, najbolje je da avokado čuvate na sobnoj temperaturi u papirnoj kesi sa jabukom ili bananom, što će ubrzati proces.
Foto: Pixabay/silverstylus

Avokado ili „aligatorska kruška” svoj naziv duguje izgledu koji podseća na krušku, ali sa „kožom aligatora”.

Ukusno tropsko voće je poslednjih godina sve popularnije u našoj zemlji.

Pored kremastog ukusa, zbog čega se dodaje u namaze i salate, omiljena je i zbog svog sastava, pre svega zdravih masti koje štite srce, kao i brojnih vitamina i minerala.

Nažalost, da bismo mogli da uživamo u ukusnom avokadu, često moramo da čekamo nekoliko dana da sazri, jer u prodavnice obično stigne nezreo. Iako boja kore može pomoći u odabiru, ona nije uvek najbolji pokazatelj zrelosti jer može da zavara.

Da biste proverili da li je spreman za jelo, uzmite peteljku, ako možete lako da je uklonite, a kora je svetlo zelena ispod, avokado je spreman za jelo.

Ako se drška ne može oguliti, potrebno je sačekati još malo da avokado potpuno sazre.

Možete uzeti avokado u ruku i lagano ga stisnuti da proverite da li je zreo. Ako ne podlegne blagom pritisku, sazreće za nekoliko dana, oko četiri do pet.

Ako želite da ubrzate sazrevanje, najbolje je da takav avokado čuvate na sobnoj temperaturi u papirnoj kesi sa jabukom ili bananom, što će ubrzati proces.

Ako avokado popusti pod pritiskom u vašoj ruci, spreman je za jelo.

Zreli avokado može, ali ne mora imati tamniju boju. Malo je mekan na dodir, ali ne previše mekan.

Čuvajte zreli avokado u frižideru kako ne bi prezreo ili istrunuo pre serviranja.

Prezreli avokado je veoma mekan na dodir i često ima koštice, kao i delove tamnije boje.

Pokvareni ili prezreli avokado ima neprijatan miris koji se ponekad poredi sa mirisom bundeve.

Karfiol i borovnice najveći prijatelji vitke linije – Neprijatelja svi dobro znamo i volimo

Preuzmite android aplikaciju.