Ugljeni hidrati su esencijalna grupa hrane koja obezbeđuje energiju telu. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki, a neki, poznati kao inflamatorni ugljeni hidrati, mogu doprineti hroničnoj upali.
Ova upala, često povezana sa visoko obrađenim i rafinisanim ugljenim hidratima, može dovesti do probavne nelagodnosti.
Hrana bogata šećerom, rafinisanim žitaricama i određenim vrstama ugljenih hidrata može izazvati probleme kao što su nadimanje i gasovi.
Jedna vrsta ugljenih hidrata koje treba izbegavati ako želite da ublažite probleme sa varenjem.
Rafinisani šećeri u prerađenoj hrani poput slatkiša, peciva i bezalkoholnih pića zapaljivi ugljeni hidrati koje treba izbegavati radi boljeg varenja i opšteg blagostanja.
Rafinisani šećer, koji se često nalazi u prerađenoj i zašećerenoj hrani, može doprineti problemima sa varenjem kada se konzumira u prekomernoj količini.
Rafinisani šećeri, poput onih u slatkim grickalicama i pićima, brzo se apsorbuju, izazivajući skokove u nivou šećera u krvi.
Ovo može dovesti do upale i poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, što može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje i nelagodnost.
Izbegavanje upalnih ugljenih hidrata kao što je rafinisani šećer može ublažiti probavne nelagodnosti održavanjem uravnoteženog mikrobioma creva i smanjenjem upale.
Preuzmite android aplikaciju.