Mnogi ljudi žele da postoji način da im se osigura dugovečnost, a jedenjem ove tri vrste hrane može povećati vaše šanse za život do sto godina.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/hand-3666974-640-620x414.jpg)
U pet regiona širom sveta stanovnici redovno žive do starosti.
Obratite veliku pažnju na jedno određeno mesto – poluostrvo Nikoja u Kostariki.
Ovo mesto ima najnižu stopu smrtnosti srednjih godina na svetu, što znači da će nikojanci verovatno preživeti srednju životnu dob.
Guru dugovečnosti tvrdi da su tri namirnice koje svakodnevno konzumiraju u velikoj meri pomogle njihovoj dugovečnosti.
Kukuruz
Prvi na listi je kukuruz. Stanovnici poluostrva Nikoja od njega prave ukusne tortilje od celog zrna. U svojoj dokumentarnoj seriji „Uživo do 100” za Netfliks, autor filma je rekao da narod Nikoje tradicionalno prerađuje kukuruz natapanjem zrna kukuruza u pepeo kako bi povećao njegovu nutritivnu vrednost. Kukuruz je bogat vlaknima, a tortilje su bogate složenim ugljenim hidratima.
Tikva
Sledeća na listi namirnica za dugovečnost bila je tikvica, koja je bogata vitaminima A, B i C, kao i magnezijumom i kalcijumom, koji su neophodni za zdravlje kostiju, krvi i srca.
Pasulj
Stanovnici Nikoje redovno dodaju pasulj u svoje obroke, uživajući u do pet različitih vrsta pasulja. Crni pasulj je u velikoj meri uključen u jelo koje se zove gajo pinto. Pasulj je osnovna namirnica u ishrani mnogih drugih Plavih zona – uključujući Ikariju u Grinu i Sardiniju u Italiji.
Preuzmite android aplikaciju.