Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Јединствена дечија имена у Новом Саду – помодарство или нарцисизам?

Душко Радовић је рекао: „Бирајте за своју децу лепа и озбиљна имена. Увек морате мислити на то да ће нека од тих имена носити будуће улице, школе и тргови“.
Фото: Градске инфо

Чини се како за реченицу Душка Радовића нису много марили нити је довољно пута прочитали многи будући родитељи када су смишљали имена за своју децу.

Када дођемо на овај свет, не бирамо име које ћемо добити, веру, нацију, нити место и време, само се родимо и све то наследимо од наших предака.

Име које добијамо по рођењу, одређује нас до краја живота, за нас га бирају наши најближи и то према лепоти, звучности и традицији, али и по актуелној моди, нажалост.

Наравно да је сваком родитељу сопствено дете посебно и дар од Бога, али све је више оних који желе именом да нагласе особеност свог детета, па му тако дају необична помало бизарна имена.

Све би то било у реду, да се у данашњем свету не дешава велика нарцисоидност и сујета праћена отуђености уз друштвене мреже које то додатно поспешују.
Фото: Градске инфо

Психолози објашњавају да високо нарцисоидне особе имају велику потребу за јединственошћу, у том случају када деци дају тако необична имена која промовишу њихову посебност, онда схватате да је њихов нарцисизам прешао на следећи ниво.

Мало се прича о овој теми, али једно је сигурно, да је тренд тек започет, те да ћемо у будућности имати све више оваквих појава у друштву.

Као опонент чудних и необичних имена постоје родитељи којој својој деци дају архаична и давно заборављена имена, чиме сматрају да таквим именима дају велики значај и посебност друге врсте својој деци.

Па тако чини се као да узму Библију или књигу Преткосовски и Покосовски циклус, окрену насумично страницу и убоду прстом па шта буде, без имало информисаности о значењу већ га изаберу по звучности.

Тако да се стиче утисак како се на велика врата враћају стара имена која су била актуелна пре Другог светског рата.
Фото: Градске инфо

Некада су се деци давала имена према значењу, прецима или према свецима односно дана празновања одређених значајних светаца, па је тако било пуно Василија, Ђорђа, Николаја, Симеона итд…

Историја давања имена има неколико интересантних момената, бирано је према јунацима, угледним рођацима, па чак и утицајним државницима, личностима и научницима.

Различити су мотиви при давању имена. Мушка имена су се релативно лако додељивала јер су била део породичног наслеђа, међутим са женским именима је било другачије, исто су се наслеђивала, али значај није био исти.

Веровало се да су имена лични знак човека који одређује његову судбину и место под сунцем, с тим у вези, пажљиво су се бирала.

Оно што је данас приметно јесте давање кратких имена због тога што родитељи не желе да им дете има надимак, па тако деца добијају имена по фиктивним јунацима из књиге или филма.
Фото: Градске инфо

Данашња пракса је потпуно другачија, када седите у Дунавском парку можете чути довикивања деце разних необичних имена попут: Лира, Адива, Ајлин, Рија, Дажа, Дора, Ира, Неа, Анисија, Кјара, Лавиел, Масимо, Теона, Егзона, Ниа, Рејна , Јанус, Залан, Тимон, Видак, Алек, Вучен и Дрен, Козма, Матвеј, Гордеј и Дионис.

Било како било, давање имена је и данас значајно и са собом носи тежину и важност. Када је реч о најчешћим именима које Новосађани бирају за своје девојчице, то су, поред набројаних и: Маша, Хана, Уна, Лена, Анастасија и Петра, Јана и Јефимија.

Док за дечаке Новосађани најчешће су бирали и: Алекса, Страхиња, Михајло, Аљоша, Реља, Матија, Растко, Марко, Филип, Огњен, Игор, Лав, Виктор и Роберт, Лука, Ђорђе, Димитрије, Стефан и Војин.

Из приложеног примера стиче се утисак како су данас имена попут: Јелена, Марија, Милица, Љубица, Весна, Светлана, Гордана, Јована, Милан, Александар, Зоран, Петар, Слободан, пала у други план.

У Матичарској служби кажу да родитељи имају право да слободно изаберу име свог детета  тако да долазе са већ припремљеним именима.
Фото: Градске инфо

Оно на чега родитељи не обраћају пажњу те нехотице и олако дају имена јесте да због таквог имена деца могу да буду предмет изругивања и задиркивања у разреду и школској клупи.

Таквим одабиром имена могу да створе код детета одбојност према сопственом имену, па уколико га не прихвати може доћи и до промене.

Давање имена бебама не треба олако схватити, то уопште није занемарљива ствар јер ће се током година одразити на његову личност, али и културу називања уопштено.
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Da li su Novosađani zadržali manire?

Преузмите андроид апликацију.