Изненађујући трик искусног посластичара за укуснију чоколадну торту.
За чоколадну торту пуног укуса многи претпостављају да морају да се користе чоколаде врхунског квалитета, као и да остали састојци морају да буду скупи и квалитетни. Ипак, то није увек случај. Марк Бехам се изненадио када је почео да ради у посластичарници и када је видео да се за најбоље чоколадне торте поред чоколаде користи какао. Ипак, постоји трик који искусни посластичари дуго времена користе. Они не додају само просејани какао, јер да би чоколадна торта била савршено укусна тај какао мора да се кува са водом или неком другом течношћу.
Зашто треба да кувате какао са водом?
Кување какаоа звучи као фенси техника посластичара, али све што значи је растварање какао праха у врућој води пре него што га додате у тесто за торте. Када то урадите, ослобађају се укуси и ароме које се налазе у честицама какаоа, појачавајуц́и укус чоколаде. Топлота извлачи више укуса из какаоа, дајући вам чоколадну торту савршеног укуса. Још један плус је што нема просејавања какаоа јер се грудвице растварају у води.
Како користити кувани какао када правите чоколадну торту?
Можда сте већ користили ову технику, а да нисте били свесни зашто. Већина рецепата за чоколадне торте захтева течност попут воде или кафе. Ако ваш рецепт захтева млеко, растопљени путер, вруће уље, или чак Гинис или црно вино, прво загрејте течност, а затим растворите какао у њој. Када течност крене да кључа додајте какао и добро промешајте. Оставите да одстоји неколико минута да се охлади пре него што је сипате у тесто, посебно ако ћете додавати јаја или путер. (У суштини додајете какао у врућу течност и влажне састојке уместо у брашно.)
Неки рецепти користе и истопљену чоколаду и какао прах. Ако упутства кажу да се чоколада отопи заједно са течним састојком или путером, можете додати и какао прах. На пример, да бисте направили ову чоколадну торту, додајте какао прах у мешавину чоколаде и топле воде уместо да га просејавате са брашном.
Када се не користи кувани какао?
Иако је кувани какао добра опција за већину рецепата за чоколадне торте, трик, нажалост, није увек право решење. Ево 3 примера:
Неће радити за рецепте који не захтевају никакву течност или ако нема довољно течности да се раствори какао. На пример, чоколадни патишпањ не захтева течност и нема довољно истопљеног путера да би растворили какао, па је најбоље да се придржавате рецепта како је написано.
Не користите истопљени путер да растворите какао ако путер треба да буде хладан или собне температуре, иначе ће променити текстуру колача.
Не препоручујем да замените отопљену чоколаду какао прахом, тако да то није добра опција за колаче који користе само отопљену чоколаду, а не какао прах.
Želite da usporite starenje? Možete uspeti ako izbegnete ove navike
Преузмите андроид апликацију.