Почетна > Свет
Свет

Јавност у Финској подељена око увођења блажих имиграционих правила

Истраживање финске агенције Масеудун Тулеваисус показало је да један од пет Финаца није у стању да се одлучи да ли да подржи владу у доношењу блажих имиграциона правила.
Фото: Pixabay/Hietaparta

Међу испитаницима, њих 36,4 одсто сматра да би следећа влада требало да ублажи имиграциона правила, 42,3 одсто анкетираних се противи додатном ублажавању тих правила, а 21,3 одсто или сваки пети испитаник није могао да се изјасни о том питању, наводи се у извештају Ројтерса.

Пријем већег броја имиграната подржавају углавном старије генерације, а чак 50 одсто испитаних пензионера сматра да је повећање имиграције позитиван феномен.

Резултати истраживања су указали и на поделу засновану на партијској припадности.

Зелени гласачи су највише наклоњени имиграцији (72 одсто), док се 69 одсто присталица десничарске, популистичке Финске партије, раније познате под именом Странка Правих Финаца, изјаснило против ублажавање имиграционих правила.

Истраживање Финског института за миграције показало је да Финска губи образоване младе таленте, а већина странаца који долазе су људи стрости од 20 до 40 година са високим образовањем који успешно проналазе уносне послове, због чега је пожељно повећање броја имиграната како би се осигурало да Финска и надаље буде успешна и „економски живахна земља“.

Питање имиграције ће бити једна од главних тема и на предстојећим парламентарним изборима, који ће се одржати за мање од три месеца.

Фински министар за запошљавање Тула Хатаинен (СДП) отишао је толико далеко да је оценио да је повећање радно способне имиграције „судбинско питање“.

Међутим, његови ставови јуче су оповргнути саопштењем Индустријске уније која тврди да финско тржиште рада још увек није спремно за значајан пораст броја радно активних придошлица из иностранства.

Кличко: Позитивне одлуке са Немачком у вези с оружјем

Преузмите андроид апликацију.