Почетна > Бизнис
Бизнис

Јапанци против повећања пореза због финансирања одбране

Већина Јапанаца не подржава повећање пореза због најављених владиних мера повећања потрошње на два одсто БДП-а за унапређење одбране, показује данас објављено истражовање јапанске новинске агенције Кјодо.
Фото: Pixabay/blesslay

Скоро 65 одсто испитаника у Кјодовој анкети противи се повећању пореза због војне потрошње, док је чак 87 одсто рекло да је објашњење премијера Јапана Фумиа Кишиде недовољно да би порез био повећан.

Подаци истраживање указују да је подршка Кишидиној администрацији остала непромењена у односу на прошли месец и износи 33,1 одсто, што је најнижи степен поверења још од октобра прошле године.

Јапан је у петак објавио план војне потрошње вредан 320 милијарди долара, за куповину пројектила великог домета способних да погоде мете у Кини или Северној Кореји, преноси Ројтерс.

Кишида је овог месеца рекао да његова влада неће повећавати порезе за наредну фискалну годину која почиње 1. априла, али ће их повећавати у фазама до фискалне 2027. године како би обезбедила средства за повећање буџета за одбрану.

Владин петогодишњи порески план, учинио би ову земљу трећим највећим војним потрошачем на свету, одмах иза САД и Кине.

Mali: Srbija ekonomski i finansijski potpuno stabilna

Преузмите андроид апликацију.