Почетна > Свет
Свет

Јапанци позитивно размишљају о сарадњи са Русима у вези ТПГ

Јапанска влада је затражила од компанија „Micui“ и „Mitsubishi“ да „позитивно размишљају” о придруживању новом руском предузећу које ће заменити пројекат течног природног гаса (ТПГ) Сахалин-2, изјавио је данас министар индустрије Коичи Хагијуда.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Он је рекао да је тај захтев упутио председнику компаније „Micui“, Кеничију Хорију, с којим се састао данас, и да је министарство то исто затражило од компаније „Mitsubishi“, додајући да планира да се у блиској будућности састане и с главним извршним директором те компаније.

„Јавни и приватни сектор ће заједно радити на заштити интереса јапанских компанија и обезбеђивању стабилног снабдевања ТПГ-ом“, рекао је Хагијуда на конференцији за новинаре, поновивши да је Сахалин-2 кључни извор стабилног снабдевања Јапана енергијом, преноси Ројтерс.

Јапан увози око 10 посто свог ТПГ-а из Русије, углавном са поља Сахалин-2.

Критеријуми о условима за подношење захтева јапанских трговачких кућа за придруживање новом руском предузећу за сада се не знају, а министарство није упознато ни са каквим захтевом Русије за додатним инвестицијама или трошковима за придруживање новој компанији, навео је Хагијуда.

„Micui“ и „“Mitsubishi“, који заједно држе 22,5 посто удела у пројекту Сахалин-2, објавили су данас у одвојеним саопштењима да ће сарађивати с јапанском владом и њиховим пословним партнерима „како би одлучили да ли ће се придружити новом ентитету или не“.

Руска влада је декретом потписаним 2. августа, који је објављен у среду, дала страним инвеститорима у Сахалину-2, британскоj компанији „Shell“ и поменутим јапанским компанијама, месец дана да аплицирају за своје уделе у предузећу које ће заменити фирму „Sakhalin Energy“, садашњег оператера тог ТПГ пројекта.

Руска државна гасна компанија Гаспром ће добити нешто више од 50 посто удела у новом ентитету, док ће новоформирана компанија држати преосталих 49,99 одсто док се постојећи акционари у Сахалину-2 не пријаве за удео, за шта им је дат рок до почетка септембра.

Dolar se oporavlja od oštrog pada, evro postojan

Преузмите андроид апликацију.