Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар се опоравља од оштрог пада, евро постојан

Долар је се благо опоравља данас на аијзком трговању од најоштријег пада у последње две недеље који је претрпео ноћас, док су инвеститори остали на опрезу уочи објаве података о запошљавању у САД и због све израженије забинутости у погледу могуће рецесије.
Фото: Pixabay/TBIT

Индекс америчког долара, који мери вредност зелене новчанице према корпи водећих валута, порастао је 0,15 одсто на 105,86 поена, након што је током ноћи пао за 0,68 процената, највише од 19. јула, извештава Ројтерс.

Инвеститори ишчекују важан амерички извештај о новоотвореним радним местима у непољопривредном сектору који ће дати наговештаје о томе како напредује америчка економија. Аналитичари предвиђају да ће повећање броја радним места за јул износити 250.000, након раста од 372.000 новозапослених у јуну.

Имајући у виду јучерсашњи извештај, да се повећао број Американаца који су се прошле недеље први пут пријавили за добијање државне накнаде за незапослене, сигнали о слабљењу тржишта рада у САД су можда већ на делу, наводи британска агенција.

Евро је остао стабилан према америчкој валути на око 1,0237 долара, након раста током ноћи за 0,8 посто. Економисти, међутим, процењују да ће опоравак евра од недавних губитака вероватно бити кратког века јер енергетска криза у Европи не јењава.

Проблем с враћањем турбине за гасовод Северни ток 1, који према наводима Русије спречава повећање испорука гаса Европи, није се приближио решењу, пошто је Москва саопштила у четрвтак да је потребна документација која потврђује да та опрема не подлеже санкцијама.

Што се осталих валута тиче, британска фунта је ослабила за 0,14 одсто на 1,21405 долара, а на недељном нивоу је пала за око 0,35 процената, збрисавши добитке остварене у претходне две недеље.

Банка Енглеске је у четвртак подигла референтну камату за пола процентног поена на 1,75 посто, на највиши ниво од краја 2008. и упозорила да је пред Британијом дуга рецесија.

Долар је јутрос порастао према јапанском јену за 0,21 одсто на 133,215 јена за долар, након ноћашњег пада од 0,69 одсто.

Аустралијски и новозеландски долар су забележили незнатне промене према америчком ривалу и тргују се на нивоу од 0,69645 америчких долара, односно 0,6290 УСД, респективно.

MOL grupa povećala profit u drugom kvartalu

Преузмите андроид апликацију.