Почетна > Бизнис
Бизнис

Јапан три пута повећао увоз руског течног природног гаса

Јапан је у августу повећао увоз течног природног гаса из Русије више него три пута, наводи се у документу који је објавило Министарство финансија Јапана.
Фото: Танјуг/AP/Eugene Hoshiko

Обим испорука гаса прошлог месеца у односу на август 2021. године је порастао за 211,2 одсто, док се годишњи увоз нафте, у истом периоду, смањио за 20,3 одсто.

Увоз угља из Русије је у августу смањен за 32,6 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз руда порастао за 44,9 одсто.

Осим тога, Јапан је повећао увоз поврћа из Русије за 154 одсто, али је смањио увоз житарица и соје за око 95 одсто, преноси Спутњик.

Укупан обим извоза из Јапана у Русију је у августу смањен на годишњем нивоу за 24,3 одсто и износи 384 милиона долара, док је увоз руских производа у Јапану за тај исти период порастао за 67,4 процената и износи 1,15 милијарди долара.

Крајем јуна су земље Г7, које укључују и Јапан, потврдиле да желе да смање зависност од руских енергената, а у септембру да ограниче цене нафте.

Планирано је да ограничење цена почне од 5. децембра 2022. године за нафту и 5. фебруара 2023. године за нафтне деривате.

Москва је упозорила да ће земље које буду примењивале ограничење цена остати без нафте.

SAD uskraćuje Egiptu 130 miliona dolara pomoći zbog ljudskih prava

Преузмите андроид апликацију.