Почетна > Свет
Свет

Јапан лансирао летелицу за истраживање Месеца

Јапан је данас лансирао летелицу за истраживање Месеца, у очекивању да постане пета држава чији је свемирски брод слетео на Земљин сателит.
Фото: танјуг/Kyodo News via AP

Како је саопштила Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАXА), домаћа ракета Х-ИИА полетела је из свемирског центра Танегашима на југу Јапана и успешно је одвојила паметну летелицу за истраживање Месеца СЛИМ, пренео је Ројтерс.

Претходна три планирана полетања прошлог месеца била су одложена због неповољних временских прилика.

СЛИМ би требало да слети у близини области Маре Нецтарис, лунарног басена који је једна од видљивих тамних тачака на Земљином сателиту.

Мисија треба да покаже способност Јапана да приземљи лагану летелицу на Месец у кругу од 100 метара од унапред одређеног места за слетање помоћу напредног система визуелне навигације, саопштила је ЈАXА.

„Велики циљ СЛИМ-а јесте … да слетање на месечевој површини изведемо тамо где желимо, пре него тамо где можемо“, изјавио је председник ЈАXА Хироши Јамакава.

Мисија је вредна 100 милиона долара, а два ранија покушаја Јапана да слети на Месец нису успела.

Индијски ровер је прошлог месеца у оквиру мисије „Чандрајан-3“ успешно слетео у близини јужног пола Месеца, у мисији која кошта 75 милиона долара.

Индија је постала четврта земља која је успешно послала свемирски брод на Месец после САД, Русије и Кине.

Kina uvodi zabranu oblačenja i govora „štetnih po duh naroda“

Преузмите андроид апликацију.