Почетна > Свет
Свет

Извршни директор ТикТока саслушан у америчком Конгресу

Посланици америчког Конгреса на данашњој седници оптужили су извршног директора ТикТока Шу Ци Чева да та апликација чини доступним штетан садржај и наноси “емицоналну узнемиреност“ младим корисницима.
Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Републиканска посланица Кети Мекморис Роџерс рекла је на почетку саслушања у Конгресу да у року од неколико минута од отварања новог налога на ТикТоку, алгоритам апликације промовише садржај са самоповређивањем, поремећајима у исхрани, као и да подстиче опасне “изазове“ који могу угрозити животе деце, преноси Ројтерс.

Демократски посланик из Њу Џерсија Франк Палоне навео је да садржај који је доступан деци на ТикТоку погоршава “емоционални стрес“ код деце, док је посланик Републиканаца Боб Лата навео да се једна десетогодишња девојчица угушила када је покушала да изведе такозвани “изазов затамљења“ који је видела на видео снимку на апликацији.

Посланици су питали Чева да ли кинеска влада може да приступи корисничким подацима Американаца, као и о томе како спречава да штетни садржаји дођу до младих корисника.

Извршни директор ТикТока навео је да иако је “огромна већина“ корисника ТикТока старија од 18 година, та компанија је увела мере заштите младих људи који корсите апликацију.

Додао је да је садржај попут потенцијално опасних изазова забрањен на ТикТоку.

Како наводи Ројтерс, ТикТок је недавно увео више алата који омогућавају родитељску контролу над садржајем, а раније овог месеца је из компаније саопштено да је започет рад на функцији која би омогућила родитељима да блокирају тинејџерима да им апликација приказује клипове који садрже одређене речи или хештегове.

Агенција подсећа да је до саслушања директора пред Конгресом дошло након што се Бајденова администрација суочила са све већим притиском посланика да забрани ту апликацију из разлога националне безбедности.

Апликација ТикТок је у власништву кинеске компаније ,,BiteDance“.

Кинеска влада саопштила да ће се успротивити плановима САД за продају ТикТок-а

 

Преузмите андроид апликацију.