Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Израчунато је колико тачно одевних предмета треба да имамо у гардероберу

Свака особа треба да има 85 комада одеће у гардероберу – закључује нови извештај берлинског Hot or Cool  института. Ова цифра укључује капуте и обућу, али не доњи веш и асесоаре.
Фото: Unsplash/Priscilla du preez

– Тренутни трендови у моди, посебно брзој моди, не могу опстати уколико желимо да постигнемо праведну транзицију ка климатској неутралности – кажу аутори истичући да треба драстично да смањимо потрошњу одеће ако желимо да постигнемо да се повећање глобалне температуре ограничи до 1.5 степен Целзијуса по Париском споразуму.

Број од 85 комада одеће улази у тзв. „простор праведне потрошње“ који аутори дефинишу као простор где потрошња остаје испод еколошки неодрживог нивоа, а изнад нивоа који појединцима омогућава да испуне основне потребе.

Аутори су пошли од тога да је просечној особи потребна одећа за посао, кућу, спорт и повремене свечане прилике и да је свих 85 комада, који су довољни барем за 23 аутфита, заправо у употреби.

У извештају се наводи да треба смањити угљенични отисак, избегавати претерано прање и импулсивну куповину, продужити животни век одеће и куповати половну одећу или је мењати са другима.

Имајући у виду да просечна особа у Северној Америци купује 37 килограма одеће годишње, то је знатно изнад препорука, каже професорка маркетинга и бихејвиоралних наука на Универзитету у Британској Колумбији Катрин Вајт.

– Просечан становник Северне Америке купује превише одеће, делимично и због тога што смо константно бомбардовани рекламним порукама да купујемо више ствари. Систем је установљен тако да нас подстакне и награди када стално купујемо – примећује Вајт.

Да је могуће лепо се облачити и са знатно мање одевних предмета од препоручених 85 верује оснивачица и уредница сајта Мој зелени ормар (My Green Closet) Ерин Полови.

– Могу да направим 40 до 50 аутфита од гардеробера који има 33 комада одеће. Са ограничењима долази креативност – истиче Ерин Полови.

Према Савезу за одрживу моду УН, модна индустрија је одговорна за 2 до 8% емисије гасова стаклене баште, а текстил чини 9% годишње количине микропластике у океанима.

Kako odabrati pametni telefon za sebe – Pet funkcija na koje bi trebalo da obratite pažnju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке