Почетна > Бизнис
Бизнис

Износ месечних рата за стан замрзнут у наредних 15 месеци

Када Европска централна банка у четвртак буде одлучивала о повећању каматних стопа, по први пут у последњих годину дана, то већину дужника за стамбени кредит неће дотицати.
Фото: Unsplash/fckyeahmike

Другим речима, неће их занимати колико ће износити еурибор, европска камата која је и код нас меродавна за обрачун кредита са променљивом каматом у тој валути, а такви су практично сви за кров над главом.

Јер је Народна банка Србије (НБС) прописала да ће у наредних 15 месеци већина дужника плаћати нижу камату од актуелне, и то за 25 одсто. Мера о смањењу камата у наредном периоду односи се на дужнике који су купили прву некретнину на отплату код банке, а према њиховим проценама таквих је око 100.000.

У Србији је одобрено око 158.000 стамбених зајмова. Значи, за ових око 58.000 зајмова за некретнине купљене на кредит не важи смањење камата и њима ће банке наставити да обрачунавају рате у складу са висином еурибора за који се процењује да ће да расте још неко време.

Они на које се односи мера од октобра отплаћиваће зајам по камати од 4,08 одсто уместо готово седам одсто, колика је тренутно просечна камата на зајам у отплати. Зависно од тога када су узели зајам, у којој висини и колико су до сада отплатили, дужници могу да очекују умањене рате кредита од 10 па до више од 25 одсто.

Услов је да уговорени износ не прелази 200.000 евра у моменту закључења уговора о кредиту. Оно што је важно јесте да они банци неће морати да надокнаде разлику камате, односно она неће моћи од њих да то потражује. То значи да ће зајам практично отплаћивати по тренутној вредности тромесечног и шестомесечног еурибора, а то је готово четири одсто у оба случаја, што је цена по којој банке тренутно позајмљују новац.

Поједностављено, банке ће морати да се у наредних 15 месеци одрекну своје марже, односно зараде.

Таква је одлука НБС, а централна банка се несумњиво водила тиме да су пословне банке у последњих годину и по дана имале изузетно висок профит.

Додатно је увећан и мерама саме централне банке, која им, на њихове вишкове ликвидности које повлачи и ново повећање обавезних резерви, плаћа камату. Процењује се да им је сама НБС по том основу платила неколико десетина милиона евра.

Из НБС су саопштили да су банке имале 30 одсто раст нето прихода од камата захваљујући управо централној банци.

Astra Zeneka ulaže u izgradnju fabrike inhalatora u Kini

Преузмите андроид апликацију.