Почетна > Бизнис
Бизнис

Изненађујући раст индустријске производња у еврозони у септембру

Индустријска производња у еврозони порасла је у септембру много више него што се очекивало, а навише је ревидиран и податак о производњи у августу, показали су данашњи статистички подаци.
производња
Фото: Pixabay/geralt

Статистички завод Европске уније, Евростат, објавио је да је индустријска производња у 19 земаља које деле евро порасла за 0,9 одсто у септембру 2022. на месечном нивоу, и за чак 4,9 посто у односу на исти месец прошле године, преноси Ројтерс.

Економисти које је анкетирала британска агенција предвиђали су раст од 0,3 процента на месечном и од 2,8 одсто на годишњем нивоу.

Подаци о индустријској производњи за август су ревидиран навише и показују раст од 2,0 процента на месечном и од 2,8 одсто на годишњем нивоу, уместо месечног раста од 1,5 посто и међугодишњег од 2,5 одсто, колико је првобитно било проецењено.

Знатно јача индустријска производња од очекиване објашњава како је еврозона ипак успела да оствари привредни раст од 0,2 посто на кварталном нивоу у периоду јул-септембар, упркос негативним утицајима растућих цена енергије и пооштравања услова задуживања.

Европска комисија очекује да ће економија еврозоне забележити пад у последња три месеца 2022. и у првом кварталу 2023. године, што по дефиницији значи улазак у техничку рецесију.

Dolar se oporavio prema korpi valuta, evro pao za 0,47%

Преузмите андроид апликацију.