Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Изложба слика „Српски Серебровски“ 11. фебруара у СКЦНС Фабрици

Изложба слика Петра Серебровског „Српски Серебровски“ биће отворена у понедељак 6. фебруара у СКЦНС Фабрици у 19 часова, а поставка ће моћи да се погледа до 10. фебруара, сваког радног дана од 10:00 до 19:00 часова.
Фото: PrtSc/skcns.org

Петар Серебровски рођен је у Русији 1979. године. Високо уметничко образовање стекао је на Универзитету у Јекатеринбургу 2006. године.

Након дугог периода стваралаштва посвећеног монументалном и класичном сликарству, уметник се у 35. години живота окреће апстракцији и почиње активно да истражује овај правац, како би изразио нешто ефемерно и неопипљиво.

Излагао је 2014.  године на регионалној изложби у чељабинском Драмском позоришту, а неколико његових радова и даље украшава ову установу културе. Учествовао је у великој самосталној изложби „Асоцијативно сликарство” 2016. године, која је заузимала је два спрата Дома архитеката у граду Чељабинск (Урал, Русија) и на њој су била представљена платна класичног и апстрактног сликарства. Нове радове на годишњем изложбеном циклусу “Фебруарски сусрети” представио је 2017. године, када је један од спратова заузимала серија „12 месеци“. Слика Серебровског “The Coast” изабрана је за међународну изложбу у Њујорку “ARTBOX Project 1.0.” 2018. године.

У марту 2018. године уметник је одржао јединствени догађај – “Изложбу једне слике”, на којој је јавности представио само једно дело, настало под посебним околностима и инспирацијом.

У Венецију је 2020. године позван као учесник изложбе коју је организовао познати ликовни критичар Ђорђо Грасо, посвећене еколошким проблемима и спасавању Венеције. Уметник је представио дело под називом „Аquа Аltа“ – “Висока вода”.

У марту 2021. постаје члан миланске галерије “Миланесе”, а у јуну 2022. у Новом Саду организује прву самосталну изложбу радова инспирисаних Србијом, српском културом и историјом, која је у новембру исте године постављена и у Београду.

Уметнички радови Серебровског налазе се у приватним колекцијама у Русији, Италији, Швајцарској, Чешкој и Србији, а красе и јавне просторе попут хотела, компанија и изложбених салона широм света.

Петар Серебровски води мастер класове и предаје историју уметности, а поред тога пише поезију и прозу. Као модел учествује у разноврсним пројектима и насловно је лице неколико руских брендова одеће и обуће.

Najznačajniji projekti i investicije koji su obeležili 2022. godinu u Novom Sadu (1.deo)

Преузмите андроид апликацију.