Почетна > Србија
Србија

Изложба „Небеско камење“ – највећа поставка метеорита

Природњачки центар Србије у Свилајнцу последњих година избија у први план на туристичкој мапи као место са највише посета у сфери научног туризма. Нова сезона отворена је изложбом „Небеско камење“ која представља и највећу поставку метеорита, а посетиоци могу да погледају не само делове свемира који су се расули у различитим крајевима света већ и метеорите са нашег поднебља.
Фото: РТВ

Небеско камење је изложба која отвара нову сезону у Природњачком центру у Свилајнцу и представља различите метеорите који су из неистраженог свемира пали на нашу планету. Од кише метеора настају метеорити, делови који нису сагорели у атмосфери а у нашој земљи најпознатији су Сокобањски, Јелички и Димитровградски метеорит.

„Најмасовнији, најтежи је био онај у Димитровграду, Димитровградски метеорит, тежио је 100 килограма. Када га погледате овако то је једна мала структура али садржи доста гвожђа и никла који не потичу са планете Земље па је специфична тежина самог метеорита доста већа. А што се тиче метеорита из различитих делова света овде рецимо се налази један од најзанимљивијих метеорита који припада врсти ахондрита, пао је у Сибиру 1947. године и тадашњи становници Сибира су мислили да је то наставак Другог светског рата тако да су били јако уплашени“, Стефан Радевић, кустос у Природњачком центру Србије у Свилајнцу.

Метеорити су подељени у три групе, на камене, гвоздене и гвоздено камене а сваки од њих је посебан и другачији.

„Гвоздено камене врсте меторита имају такозване палазите који имају оливин у себи а то је супстанца која је прозирна на светлости и баш изгледају онако специфично као да је неки материјал за накит у питању“, додао је Радевић.

Природњачки центар у Свилајнцу последњих година се позиционирао на туристичкој мапи Србије као место са највише посета у сфери научног туризма.

„Оно што је важно то је да смо у претходном периоду заиста радили на унапређењу процеса рада, на побољшању квалитета услуга које Природњачки центар пружа, уз атрактивности садржаја и активности како за најмлађе тако и за све остале старосне категорије, да им приближимо некако области као што су наука, култура и образовање, а при том да то буде на један интерактиван и забаван начин. Ето претходни период рада од пет година уназад бележи 100 000 посетилаца годишње, од тога могу да издвојим негде између 30.000 и 40.000 деца само на релацији екскурзија“, казала је Данијела Чукњић, в.д. директорка Природњачког центра Србије у Свилајнцу.

Мистерија и радозналост која прати метеорите везана је још за диносаурусе и њихов нестанак са планете Земље па најновија изложба „Небеско камење“ заокружује причу о животу на нашој планети пре појаве човека чиме се употпуњује поставка о великим гмизавцима у Природњачком центру.

U poljoprivredi od 2019. prijavljeno 60.000 sezonskih radnika

 

Преузмите андроид апликацију.