Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Изложба јапанских уметника 12. августа у Музеју савремене уметности Војводине

Изложба „Small Reboots“ представиће радове пет савремених јапанских уметника и биће отворена сутра, 12. августа (20:00) у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, где ће трајати до 28. августа, најавили су данас организатори.
Фото: PrtSc/Facebook/Novi Sad 2022

„Свих пет уметника на веома занимљив начин користе технологију и знања из визуелних уметности. На веома интересантан медијски живописан начин изражавају некад и провокативне теме“, рекла је кустоскиња изложбе Ксенија Маринковић на конференцији за новинаре.

Изложба „Small Reboots“ којом се представљају Хироко Окада, Аи Хасегава, Сачико Кодама, Таканори Ишизука и Хајаши Томохико одржава се у оквиру Десетог фестивала “Дунавски дијалози”, који је део званичног програма “Нови Сад – Европска престоница културе 2022”.

Организатори су истакли да реч о ауторима који су се до сада представљали у престижним светским институцијама као што су МОМА Њујорк, Фондација Луј Вуитон Париз и Арс Електорника фестивал у Линцу.

Изложба је резултат сарадње кустоскиња Томохире Окаде и Маринковић, која је истакла да се представљени уметници баве питањем ресетовања људског друштва, које треба да застане и преиспита вредности и наслеђе којима располаже, а надахнути су проблемима као што су еколошке промене, наталитет и хибридни живот између хуманитета и технологије.

Према њеним речима, Хасегава ће се представити мултимедијалним радом „Желим да родим делфина“, Кодамин „Morfotower“ је скулптура у покрету коју од течног гвожђа стварају магнетна поља, а „Engaded Body“ Окаде је накит обликован 3д скеном у људско тело.

Ишизука је ликовни уметник надахнут јапанским фолклором којим сам креира ликове животиња, а Томохико се представља са малим роботом преко кога се може на даљину разговарати са блисим особама.

Директорка фестивала Дунавски дијалози Весна Латиновић најавила је да ће изложбу у Новом Саду отворити амбасадор Јапана Такахико Кацумата Кацунама, а биће присутно и четворо од пет јапанских уметника, који ће 15. августа одржати презентацију за студенте.

Književnik Dejan Aleksić biće gost 10. avgusta u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.