Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Књижевник Дејан Алексић биће гост 10. августа у Новом Саду

Промоција стваралаштва књижевника Дејана Алексића из Краљева биће одржана 10. августа од 19 часова у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ у Новом Саду, саопштила је та установа културе.
Фото: Pixabay/Pexels

У оквиру програма „Уметник у фокусу“, акценат ће бити на његовом првом роману „Петља“ (2021) за који је добио овогодишњу Награду „Милош Црњански” и новоустановљено признање „Владан Десница“.

Уреднице програма су др Валентина Чизмар и Бранка Марковић.

Роман „Петља“ (Лагуна 2021) говори о судбини јунакиње Дине, која је услед своје незгодне нарави и отпора према конвенцијама, после једног сукоба са граничном полицијом, завршила у грчком затвору.

Чекајући да буде превезена у суд, она се присећа свих преломних тренутака у животу који су је (не) посредно довели до решетака: односа према родитељима и недружељубивој стварности, пријатељства са Никодимом, јединим пријатељем, сукоба и компромиса са Светиславом, власником ланца кладионица и моћним ликом из подземља, коме ће се сурово осветити.

Њен лик је психолошки поступно и уверљиво изграђен до самог катарзичног краја, а њена истовремено деструктивна и аутодеструктивна природа огледа се у одбацивању овешталих истина и устаљених навика.

Симболички, представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити подразумева затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном „петљом“ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности.

Дејан Алексић (1972, Краљево) је песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Дипломирао је на Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду.

Објавио је 10 песничких збирки, једну књигу драма, један роман и преко 20 књига за децу.

Добитник је многих значајних књижевних награда за поезију: ,,Васко Попа”, ,,Меша Селимовић”, Змајева награда Матице српске, ,,Бранко Миљковић”, Награде САНУ из Фонда ,,Бранко Ћопић”, ,,Мирослав Антић”, ,,Ристо Ратковић”, Просветина награда, “Матићев шал”, Бранкова награда.

За драму „Вина и пингвина” 2010. године додељена му је Пекићева стипендија.

Као аутор књига за децу заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу.

И у овој области награђиван је важним признањима: двоструки добитник награда „Политикин забавник” и „Невен”, награде Сајма књига у Београду, „Плави чуперак”, „Раде Обреновић”, Награде Града Ниша за књижевност за децу, “Златно Гашино перо”, “Доситејево перо”, Награде Радио Београда, као и међународних признања „Мали принц” и „Њхите Равен”.

Његова поезија превођена је на десетак европских језика, а посебне књиге песама објављене су на шпанском, пољском, француском, словеначком и македонском језику.

Алексић ради као главни и одговорни уредник Издавачке делатности ,,Повеља”, у Народној библиотеци ,,Стефан Првовенчани” у Краљеву.

Festival evropskog filma od 15. do 21. avgusta u SKCNS Fabrici

 

Преузмите андроид апликацију.