Изложба аутохтоних сирева Балкана почела је данас у Београду, а посетиоци ће моћи да пробају више стотина врста сирева, медју њима и ретке и необичне, малих млекара и занатских произвођача који се не могу наћи у продавницама и у млечним халама пијаца.
Оснивач фестивала „Balkan“ Cheese Срба Јовановић рекао је за Танјуг да се овај фестивал одржава 15. пут и да представља најбоље сиреве из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, али и сиреве из Француске и Италије, који ће бити изложени сутра, током другог дана трајања изложбе.
„Циљ овог фестивала је да окупи на једном месту најбоље произвођаче сирева, да конзументима омогући да те фантастичне сиреве пробамо, којих нема у малопродаји, а да ми сви заједно помогнемо одрживости њиховог пословања и рада на њиховим домаћинствима“, рекао је Јовановић.
Он је навео да око 50 излагача данас представља своје сиреве, а да ће сутра доћи нови, као и да сваки од њих посетиоцима нуди неколико врста сирева.
„Основна карактеристика тих сирева је да се производе у малим серијама, њих праве мала пољопривредна газдинства или мали специјализовани сирари, занатлије“, објаснио је Јовановић.
Петар Радојичић, један од излагача из села Јазак, представио је Фришке јазачке сиреве, међу којима се посебно истиче зрели војвођански крављи сир, који се ручно израђује, а прави се од сирила, млека, и соли.
„Зрели или плави сир привлачи највећу пажњу посетилаца, он је један од наших најпопуларнијих сирева“, рекао је он.
У понуди су и полутврди сиреви са зачинским биљем и са сувим кандираним воћем, а посетиоци ће током фестивала моћи да пробају и качкаваљ.
Даница Ћук, која је представила кравље и козје сиреве Мале млекаре Ћук из Зрењанина, навела је да су сви сиреви ручно рађени, без употребе хемије.
„Трудимо се да наши сиреви буду препознатљиви купцима пре свега по укусу. Хемију не користимо, природна је боја сирева, а зачини које користимо су здрави“, казала је она.
Srpske kompanije na Sajmu organske hrane ugovorile izvoz od preko 7 miliona evra
Преузмите андроид апликацију.