Почетна > Свет
Свет

Избори за Конгрес у знаку Трампа

Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду оценио је данас да је на недавно одржаним изборима за Конгрес САД Доналд Трамп имао централну улогу коју бивши председници најчешће немају.
Фото: Танјуг/АП/Andrew Harnik

„На изборима на половини председничког мандта традиционално постоји окренутост према актуелном председнику, али ове године избори су били окренути бившем председнику и протекли су у знаку Доналда Трампа“, рекао је Живојиновић на панелу Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе (ЦДДРИ).

Он је указао и да су неиспуњена очекивања републиканаца на овим изборима управо резултат тога што странка не успева „да се отараси Трампа“.

„Његов карактер и его су одредили избор кандидата за ове изборе и изгледа да је то лоше утицало на резултат који су постигли републиканци“, рекао је Живојиновић и додао да Трамп није успео да убеди своје најватреније присталице да изађу и гласају, што је, како је додао, кључни разлог релативног неуспеха републиканаца.

У том смислу Живојиновић је оценио да је Трамп „на корак да промаши контекст америчке политике“.

„Велико је питање да ли ће као кандидат на председничким изборима успети да погоди контекст. Раније је то успевао бавећи се великим светским темама, али сада није уочио да је људима потребна брига о свакодневним животним проблемима, а не о глобалним питањима која искључују све тежу свакодневицу обичних грађана“, указао је Живојиновић.

Према његовим речима, улога Трампа у наредном постизборном циклусу и током следећих председничких избора довешће до промене у приступу председничкој кампањи јер ће Трамп то третирати и наметати бирачима као референдум о садашњем председнику.

Његов велики супарник у републиканској странци, млади и амбициозни гувернер Флориде Рон де Сантис, или како га зову „умивени Трамп“, није, како наводи Живојиновић, у добрим односима са бившим председником иако има сличну политичку агенду.

„Проблем ће бити ако Трамп обзнани веома рано своју кандидатуру, што по свему судећи он намерава да уради. То би могло да доведе до правог рата међу републиканским кандидатима, конкретно између Трампа и Де Сантиса, што би у крајњој инстанци утицало и на слабију позицију републиканског кандидата у финишу изборног надеметања за Белу кућу“, оценио је Живојиновић.

Денис Колунџија са ФПН оценио је да је Демократска странка на овим изборима прошла боље него што је било ко очекивао.

„Избори нису прошли како је очекивао Доналд Трамп и републиканци који су стали иза њега. Иако су кандидати републиканске странке добили пет милиона гласова више од демократа, у Представничком дому Конгреса имаће свега четири одсто више заступника“, указао је Колунџија.

Он наводи да би, према једном истраживању, 49 одсто републиканских гласача подржало трећу кандидатуру Трампа, али њих 48 одсто жели другог кандидата.

„Многу утицајни републиканци су се прибојавали оваквог исхода избора управо због Трампа. Многи су негодовали због његовог мешања у избор кандидата за гувернере и за Представнички дом и Сенат. Видећемо колико ће Трамп успети да мобилише присталице Републиканске странке својим приступом и стилом, али пре свега одабиром кључних тема за председничке изборе“, закључио је Колунџија.

Kremlj: Putin i Raisi razgovarali o inteziviranju saradnje

 

Преузмите андроид апликацију.