Почетна > Свет
Индекс Свет

Из којих земаља долазе најстарији универзитети на свету?

Центри високог образовања постоје већ хиљадама година, али не издрже сви тест времена. Током векова многи најстарији универзитети на свету су распуштени или подељене на аутономне колеџе. Представљамо пет најстаријих универзитета на свету:
Фото: Геокутак

Универзитет Болоња

Универзитет у Болоњи је најстарији универзитет у свету који је још увек активан. Основан је далеке 1088. године, а за оснивача овог универзитета сматра се учитељ права Ирнеријо.

Универзитет је добио повељу цара Фридриха I Барбаросе 1158. године. Данашњи систем школовања, назван Болоњски систем, добио је име по овом најстаријем Универзитету. Позната имена која су студирала на овом Универзитету су Албрехт Дирер, Никола Коперник, Еразмо Ротердамски, Данте Алигијери и Франческо Петрарка.

Фото: University of Bologna

Универзитет Оксфорд

Универзитет у Оксфорду који је смештен у јужној Енглеској представља најстарији универзитет у англофонском свету. Основан је 1096. године и састоји се од 38 независних колеџа и 6 сталних приватних верских школа. Налази се на 5. месту најбоље рангираних универзитета на свету и поседује највећу универзитетску штампу на свету.

С обзиром на то да се на листи дипломаца налази 26 премијера Енглеске, 20 надбискупа у Кентерберију, 12 светаца, 27 добитника Нобелових лауерата, 47 добитника Нобелове награде,један од којих је Стивен Хокинг, овај универзитет је једнако поштован колико је стар.

Фото: University of Oxford

Универзитет Саламанка

Још један од најстаријих универзитета у Европи, основан је 1134. године,  а краљевска повеља му је додељена 1218. године. После сада већ затвореног Универзитета у Валенсији, Универзитет у Саламанки се налази западно од Мадрида.

Може да се дода да је у овој институцији Кристофер Колумбо затражио краљевску подршку да оде на експедицију ка Индијском океану, у позним годинама 15.века.
То је трећи најстарији универзитет на свету који још увек ради и најстарији универзитет на шпанском говорном подручју.

Фото: University of Salamanca

Универзитет Кембриџ

Универзитет у Кембриџу основан је 1209. године у граду Кембриџу у источној Енглесој од стране групе научника који су из политичких разлога напустили Универзитет у Оксфорду. Представља други најстарији англофонски универзитет на свету који ради непрекидно од оснивања.

Кембриџ се у различитим анализама стално сврстава међу пет најбољих универзитета на свету, и оцењује се као најбољи европски универзитет. Универзитет у Кембриџу је дао 81 добитника Нобелове награде (до 2008.године), што је више него било који други универзитет у свету.

Фото: University of Cambridge

Универзитет Падова

Универзитет у Падови је један од најчувенијих универзитета Италије који је основан 1221. године. Налази се у Падови, граду на североистоку земље.   У почетку, универзитет је подучавао право и теологију, али је убрзо почео наставу медицине, филозофије, астрономије и реторике.

Од 1399. године поделио се на два универзитета: Universitas Iuristarum за студије цивилног права, црквеног права и теологије и Universitas Artistarum за студије медицине, филозофије, реторике и астрономије. Универзитет је поново уједињен 1813. године.

Има више од 40.000 студената у граду Падови, месту дешавања Шекспировог познатог дела „Укроћена горопад“. Овај универзитет је 1545. године отворио ботаничку башту која је данас једна од најстаријих академских башти на свету. Такође има и 9 музеја.

Фото: Wikimedia Commons/Didier Descouens

 

Uskoro novi izgled Univerzitetskog parka

 

Преузмите андроид апликацију.