Radnici koji rade 49 i više sati nedeljno u proseku piju više alkohola, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.
Nalazi kažu da konzumacija alkohola raste kada ljudi rade više od standardnih 40 sati nedeljno. Autor studije, rekao je da je poznato da je dugo radno vreme stresno, a da alkohol smanjuje stres.
Piće može pomoći da se osećate opuštenije i posle nedelju dana dugog ili napornog rada osetite da zaslužujete „nagradu“, objašnjava profesor razloge ovakvih rezultata.
Bio je deo radne grupe SZO na Međunarodnom kongresu o zdravlju na radu, gde je predstavljeno istraživanje. Podaci o 105.000 ljudi otkrili su da su oni koji su radili između 41 i 48 sati nedeljno konzumirali u proseku 10,4 grama više čistog alkohola nedeljno od onih koji su radili standardnih 35 do 40 sati. Za ljude koji rade od 49 do 54 sata taj broj raste na 17,7 grama više, što je jednako litri viška piva ili maloj čaši vina.
Smernice službe za javno zdravlje pokazuju da ljudi ne bi trebalo redovno da piju više od 14 jedinica nedeljno, što je oko 112 grama čistog alkohola.
Ali rad od kuće tokom kovida i rad na dodatnim poslovima zbog nedostatka novca je učinio da sve veći broj ljudi radi duže od proseka. To bi moglo dovesti do toga da više ljudi pije i time šteti njihovom zdravlju.
Dugotrajni stres može dovesti do rizične konzumacije alkohola kod ljudi koji su skloni alkoholizmu ili drugim oblicima zavisnosti, ali to nismo mogli dokazati u ovoj studiji.
Radno vreme ima značajan uticaj na naše zdravlje i o tome treba da se priča u celom svetu.
Kako napraviti sendvič idealan za plažu, a da ne postane gnjecav
Preuzmite android aplikaciju.