Почетна > Бизнис
Бизнис

Историјско повећање три кључне стопе ЕЦБ

Европска централна банка подигла је данас три кључне каматне стопе за три четвртине процента (по 0,75 одсто), што је до сада највеће повећање за 19 земаља које користе евро.
Фото: Pixabay/Tumisu

ЕЦБ је саопштила да ће три главне каматне стопе бити 0,75 одсто, 1,25 одсто и 1,5 одсто.

Управни савет банке од 25 чланова повећао је своје кључне стопе без преседана, с обзиром да ЕЦБ обично помера стопе за четвртину поена (0,25 одсто) и никада није подигла своју главну каматну стопу банака за три четвртине поена од увођења евра 1999. године, преноси АП.

Референтна вредност ЕЦБ-а је сада 1,25 одсто за кредитирање банака, а код ФЕД-а од 2,25 одсто до 2,5 одсто након неколико великих повећања каматних стопа, укључујући две од три четвртине поена.

Кључна стопа Банке Енглеске је 1,75 одсто, а Банка Канаде је у среду подигла своју референтну вредност за три четвртине поена, на 3,25 одсто, наводи АП.

Како је наведено, Европска централна банка данас је имала највеће повећање каматних стопа у историји, након што су америчке Федералне резерве и друге централне банке у глобалном стампеду брзих повећања каматних стопа које су имале за циљ да угуше рекордну инфлацију која притиска потрошаче и гура Европу ка рецесији.

Otvoren Šumadijski sajam poljoprivrede, više od 100 izlagača

 

Преузмите андроид апликацију.