Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Историја новосадских сендвича: Да ли вам је дражи гарнирани сендвич или индекс сендвич? Један је новосадски изум, а други враћа у детињство

Сендвичи су одувек били један од омиљених брзих оброка Новосађана. С тога се не морамо чудити зашто је баш индекс сендвич новосадски изум или зашто је гарнирани сендвич толико посебан у Новом Саду да га свако воли појести са уживањем.
Фото: Freepik

Увек се зато радо поставља питање, да ли је Новосађанима дражи гарнирани сендвич или индекс сендвич? Један је њихов изум, а други их враћа у детињство.

С тога, направимо разлику.

Индекс сендвич – изворно новосадски специјалитет

Индекс сендвич је најпознатији сендвич у граду, којег посебно воле студенти, али и они који су то некада били.

Зашто?

Зато што овај сендвич и носи назив који је у складу са студирањем – индекс сендвич, а наравно назив је потекао тако јер се прво појављивање овог сендвича десило управо у студентском кампусу, где је настао са циљем да утоли глад бројним студентима.

Сендвич је наиме, настао пре тачно 40 година, 1984. године, а рецепт за њега створио је Денис Улсен.

Временом је овај сендвич, од маленог киоска у студентском кампусу где се продавао, постао један од најпознатијих обележја града.

Шта чини индекс сендвич? 

Индекс сендвич чини кифла са базом од шампињона, топљеног сира и шунке. У сендвич се данас додају и бројни прилози, од намаза до салата, те након тога овај сендвич не изгледа као огуљени индекс, већ као богато испуњен сендвич.

Од тостирања до слатког залогаја, чека се свега неколико минута, а уживање траје како би рекли, прави поштоваоци овог специјалитета, много дуже.

Данас се овај сендвич продаје у многобројним објектима у Новом Саду, а његова примена се проширила и на друге градове Србије, о чему смо већ некада и писали.

Фото: Градске инфо
Гарнирани сендвич – сендвич који Новосађани памте

Гарнирани сендвич није свакако новосадски изум, али је један од најчешће спреманих сендвича у историји града. Старији Новосађани га добро памте јер их враћа у неке године младости, када се у слашћу јео.

Како год, и дан данас се он продаје у неким од пекара широм града, али и у новосадским локалима.

Шта чини гарнирани сендвич?

Реч „гарнирање“ или „гарнирано“ може да се користи и преводи на више начина. Неки од значења ових речи су додати, украсити, сервирати, употпунити.

Гарнирани сендвич би онда у преводу био сендвич на коме су „придодати“ састојци. Типичан гарнирани сендвич обухвата парче хлеба или багета на коме се додају салама, сир, сардина, јаја, краставци, салата…

Оно што Новосађани памте да је на овом сендвичу било гарнирано јесте премаз – које се специјално правио како би овај сендвич био што бољег укуса.

Можда гарнирани сендвич постоји широм света, али у овој варијанти са намазом од кромпира, мајонеза, павлаке, краставаца и зачина, само у Новом Саду.

Фото: Freepik

И за крај, не можемо судити који сендвич би био бољи, јер ни сами не знамо, али са сигурношћу можемо рећи да се сваки од њих са слашћу једу.


Istorija novosadskog sladoleda – Znate li koja je poslastičarnica bila nadasve čuvena u gradu?

Преузмите андроид апликацију.