Почетна > Бизнис
Бизнис

Испоруке гаса са ремонтованом тубином достићи ће максимум

Испоруке гаса гасоводом Северни ток 1 достићи ће технолошки могуће границе када турбина, враћена са ремонта, буде инсталирана, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

„Знамо да и даље има проблема са другим јединицама, којих је и Сименс свестан. Турбина ће, наравно, бити инсталирана након што се обаве све формалности и испоруке ће се наставити у оном обиму у којем је то техолошки могуће“, одговорио је Песков на новинарско питање да ли ће Гаспром сада моћи да угради турбину и да повећа испоруке гаса Европи, преноси Тас с.

Он је такође навео да Русија није заинтересована за потпуни прекид испорука гаса европским земљама, истичући да Москва у великој мери гарантује енергетску безбедност ЕУ.

„Русија за то није заинтересована. Русија је одговоран снабдевач гасом, и без обзира на то шта кажу неки у Европској комисији, у европским престоницама, у Сједињеним Државама – Русија је била, јесте и биће земља која у великој мери гарантује енергетску безбедност Европе“, додао је Песков.

Портпарол Кремља је у том контексту оценио да су изјаве немачког канцелара Олафа Шолца да је Русија непоуздан добављач гаса у супротности са стварношћу и историјом европског снабдевања руским гасом.

„Ове примедбе су у потпуној супротности са стварношћу и историјом испорука. И у најтежим тренуцима руска страна је наставила да испуњава своје обавезе. Чињеница да је тренутно смањен обим испорука повезана је са нелегитимним ограничењима која су увели сами Европљани, посебно Немачка“, рекао је Песков.

Koliko su efikasne sankcije nametnute Rusiji?

Преузмите андроид апликацију.