Somelijerske preporuke pomoći će vam da iskoristite prednost kombinovanja vina sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacite ga.
Često se svima dešava da otvore flašu omiljenog vina, ali da popiju samo čašu ili dve. Onda stavite plutani čep, vratiti vino u frižider, uzmete posle više dana i svakako primetite da je izgubilo svežinu i promenilo svoj jasni decentni ukus iako se nije pokvarilo. Možda ćete ga, u opravdanom strahu od trovanja, i prosuti.
Evo nekih somelijerskih preporuka kako da iskoristite prednost vina da se dobro kombinuje sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacite ga, a istovremeno napravite užitak sebi i svojim prijateljima.
Kako da čuvate preostalo vino i koliko sme da stoji nakon otvaranja
Ako ne popijete čitavu bocu vina odjednom, preostalo će u njoj biti izloženo vazduhu i oksidirati. Značajno će promeniti ukus ka „ustajalom i izgorelom“, a možda će se i pokvariti. Proces oksidacije se usporava hermetičkim zatvaranjem čepom od plute i držanjem u frižideru, ali neće se zaustaviti.
Bela i ružičasta (rose) vina bi trebalo da su bezbedna za korišćenje i nakon dva-tri dana stajanja u frižideru, a crvena od tri do pet dana, takođe, obavezno u frižideru.
Napravite domaći BBQ sos
Jedan od omiljenih načina svetskih kuvara da iskoriste preostalo vino je pravljenje preliva za grilovano meso. Preporučuje se korišćenje svih suvih, stonih crvenih vina. Dodajte mu malo višanja i imaćete fantastičan, delikatesan preliv koji će pečenjem meso učiniti neuporedivo ukusnijim.
Najbolje je da u manju šerpu najpre stavite vino da provri, neka to bude na srednjoj do jakoj vatri. Kada polovina vina ispari, dodajte višnje i još malo držite na šporetu, a zatim, na nekih pet minuta pošto počnete sa pečenjem mesa, dobro ga premažite svojim domaćim sosom. Po želji, stavite malo čilija.
Neobičan dodatak salatama
U vreme sezonskog voća i povrća, pravljenje salata daje neverovatne mogućnosti kombinovanja. Slane zelene salate, poput rukole, spanaća ili obične zelene puterice, mnogo su bolje ako dobiju malo slatkoće, a suvo vino je odličan način za to.
Pre nego što u neku od uobičajeno spremljenih salata ubacite suvo grožđe, suve trešnje ili suve smokve, rehidrirajte ih u suvom belom vinu. Neka voće u njemu stoji preko noći, ako je moguće, ali će biti dovoljno i samo neki sat.
Ostaci vina u kompotima i džemovima
U svoj standardni recept za džem stavite deo vina (jednu količinu vina, dve količine vode). Na umerenoj vatri u šerpi lagano kuvajte dok se šećer ne rastvori, količina vina smanji, odnosno skuva, a masa počne da se zgušnjava. Zatim dodaje voće i kuvajte na srednjoj vatri od pet do 10 minuta, tako da voće može da se karamelizuje, a da zadrži teksturu i oblik.
Na sličan način pravite i kompote, bez dodatka šećera i sa kraćim vremenom kuvanja. Uživaćete u obilju poboljšanog, drugačijeg ukusa.
Dinstanje mesa sa vinom
Stručnjaci koji se bave hranom, dodavanje vina u podloge za pripremanje smatraju jednom od omiljenih upotreba u kuhinji.
Dinstanje svinjetine ili teletine sa vinom i začinskim biljem, pripremanje paste i dodavanje u paradajz sos, samo su neki od predloga u kojima, praktično, ne možete da pogrešite, a egzotičan ukus je zagarantovan.
Napravite letnju ili zimsku sangriju
Ostatke omiljenog sezonskog voća ubacite u spravu za seckanje, dodajte začinsko bilje poput bosiljka, nane ili ruzmarina i drobljenog leda, i dobićete svoju domaću sangriju koja je fantastično osvežavajuće letnje piće. Sličan napitak možete da pravite i zimi, a umesto leda, u ostatke crvenog vina dodajte toplu čokoladu.
Konzumiranje vina je svakako ugodnije za sva čula ako je dobro rashlađeno. Kada su visoke temperature, često se u želji da se vino rashladi u njega stavi i više kockica leda, što onda pri topljenju vino značajno razblaži. Dvostruku korist možete dobiti ako ostatke roze ili crvenog vina zamrznete u kockice. U svaku kockicu možete da dodate i po cvetić ili listić neke začinske biljke, što će dati i estetski efekat. U posudu za led sipajte dve trećine vina i jednu trećinu vode i zaledite.
Preuzmite android aplikaciju.