Почетна > Свет
Свет

Иран одговорио на коначан предлог споразума

Иран је данас саопштио да је упутио „писани одговор“ за обнављање нуклеарног споразума са светским силама, преноси АП.
Фото: Pixabay/frank497

Иранска државна новинска агенција ИРНА није изнела све детаље о садржини овог одговора, али је сугерисала да Техеран и даље не прихвата предлог уз посредовање Европске уније, упркос упозорењима да више неће бити преговора.

„Разлике постоје у три питања, у којима су САД показале вербалну флексибилност, али то би требало да буде укључено у текст. Треће питање се односи на гарантовање наставка споразума, што зависи од прихватања реалне ситуације од стране Вашингтона “, наводи се у извештају агенције ИРНА.

Власти у Техерану са председником Ебрахимом Раисијем више пута су покушавале да окриве Вашингтон за кашњење у постизању споразума, а такође су поручиле да је понедељак био крајњи рок за одговор САД, наводи АП.

Од ЕУ није било потврде да је Иран доставио свој одговор, а портпарол Стејт департмента Нед Прајс саопштио је да ће САД поделити свој одговор са ЕУ.

„Ми се слажемо са основим ставом ЕУ , а то је да је договорено оно о чему се могло преговарати“, рекао је Прајс.

Он је додао да Иран поставља „неприхватљиве захтеве“ који превазилазе текст нуклеарног споразума из 2015. године, према којем је Иран значајно ограничио своје обогаћивање уранијума у замену за укидање економских санкција.

„Ако Иран жели да се ове санкције укину, мораће да измени своје понашање из основа. Мора да престане са опасним активностима које су довеле до ових санкција“, нагласио је званичник Стејт департмента.

ЕУ, као координатор иранских нуклеарних преговора са светским силама, саопштила је прошле недеље да је изнела „коначан текст“ договора после четвородневних индиректних разговора између америчких и иранских званичника у Бечу.

UN će podržati posetu inspektora nuklearki Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.