Почетна > Србија
Србија

Инвеститори: Србија пример земље која је много постигла у претходној деценији

Делегација Републике Србије коју су чинили представници Народне банке Србије и Министарства финансија састала се у Лондону са 75 инвеститора током Конференције о растућим тржиштима у организацији ЈП Морга, и заједничка оцена свих инвеститора била је да су макроекономски фундаменти Србије одлични и да наша земља одавно заслужује инвестициони рејтинг, саопштила је данас НБС.
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Како је наведено, с обзиром на то да су инвеститори детаљно упознати са макроекономским кретањима у Србији, разговори су били фокусирани на пројекције и изгледе за наредни период.

Истичу Србију као веома позитиван пример земље која је много постигла у претходним годинама, која је и током претходне три године испреплетане кризама доказала да зна како да одржи стабилност и остане на путањи раста, захваљујући кредибилним политикама.

НБС наводи да инвеститори оцењују да је у Србији предузето све што је могло да се уради како би се економија сачувала од негативних ефеката јаких глобалних шокова.

Као посебно важно навели су и начин и брзину реакције на почетку кризе у Украјини, када је неизвесност била огромна, што је очувало неопходно поверење у носиоце политика.

„Тиме је показан капацитет и модел реакције на изазове, што је гаранција да ће стабилност бити очувана у свим условима. Поздрављају и нови сет мера које је најавио председник Србије, као и одличну координацију монетарне и фискалне политике“, наводе из НБС.

Истичу кредибилну монетарну политику, добру фискалну политику, високе девизне резерве, снажне и распрострањене стране директне инвестиције по чему је Србија већ деценију препознатљива, саопштила је централна банка Србије.

Mali: Novca ima u državnoj kasi za sve povišice i pomoći građanima

Преузмите андроид апликацију.