Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: Новца има у државној каси за све повишице и помоћи грађанима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, гостујући у Дневнику РТС-а, да новца у државној каси има за све повишице и једнократне помоћи грађанима Србије.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Он је истакао да сет економских мера, које је у среду најавио председник Александар Вучић, представља континуитет мера предузетих још од када је кренула епидемија коронавируса.

„То је континуитет подршке привреди и грађанима и показује снагу наших јавних финансија и одогворност коју показујемо према грађанима“, рекао је Мали.

Он је напоменуо је сет најављених мера усмерен ка подизању животног стандарда грађана Србије и указао да су повећања плата и пензија виша од нивоа инфлације.

„Од 1. септембра идемо са повећањем плата у јавном сектору, за просветаре, предшколство, основно образовање, средње образовање, ученички и студентски домови – за 5,5 одсто, такође у том повећању биће и медицинске сестре и техничари и неговатељице у установама социјалне заштите“, рекао је Мали.

„Дакле, 5,5 одсто већ 1. септембра, почетак нове школске године, за њих и за све остале у јавном сектору следи још једно повећање од 1. јануара наредне године од најмање 10 одсто. Када погледате да смо ове године повећали већ плате у јавном сектору 12,5 одсто, ово додатно повећање 5,5 од 1. септембра, плус ових 10 одсто – то је укупно за медицинске раднике, за медицинске сестре, за техничаре, за просвету повећање од преко 30 одсто, а за остале 24 одсто“, објаснио је Мали.

Причамо о томе, како каже, да морамо да на неки начин подигнемо животни стандард, због растуће инфлације и трошкова живота.

Инфлација ће у просеку ове године бити око 10 или 11 одсто, а повећање је 24, односно 30 одсто, више од нивоа инфлације, у реалном износу чувамо доходак, напоменуо је министар финансија.

„Идемо са повећањем помоћи грађанима да утичено да се економска активност одржи“, рекао је Мали и навео пример Немачке која је у последњем кварталу прошле године забележила пад, као и у првом кварталу, а у еврозони два квартала су негативна, већ су у рецесији.

„Ми смо имали позитиван раст од 0,7 одсто, размишљате о томе да потрошња не падне“, истиче министар.

Министар Мали је рекао да је НБС повећала референту каматну стопу да баклансира повећан износ давања за наше грађане.

„Ми ћемо ићи са ванредном индексацијом пензија од 1. октобра, 5,5 одсто, а онда за најмање 14,5 одсто повећати пензије од 1. јанура. Прошле године повећање пензија је било 5,5 одсто на почетку године. Ванредна индексација била је 9 одсто у новембру, па 12,1 одсто 1. јануара. Сада поново ванредна индексација 5,5 одсто плус 14, 5 одсто, то је у збиру за две године 55,8 одсто“, указао је Мали.

То је, како каже, потврда наше борбе за стабилност и мир и борбе против ковида и за привлачење страних директних инвестиција.

Он је поновио да је за 55 одсто остварено повећање пензија за две године, уз напомену и питање има ли нека земља у свету која је то урадила.

„За шест месеци просечна пензија биће 390 евра. У условима највеће економске кризе икада, урадили смо нешто што је невероватно“, навео је Мали.

Једна од мера помоћи и подршке државе грађанима усмерена је и на родитеље деце млађе од 16 година.

„Износ од 10.000 динара биће им уплаћен између 20. септебра и 1. октобра“, каже Мали и додаје да ће закон о једнократној помоћи бити завршен у наредних десетак дана.

Он је подсетио да смо прошли кроз тешке мере фискалне консолидације.

„Ове године смо планирали дефицит за првих пет месеци од 120 милијарди динара, а мањак је 35 милијарди динара, уштедели смо 85 милијарди“, каже министар.

„Мере ове године коштају 23 милијарде динара, мање од наших уштеда. Не мењамо план задужења. Део тог новца искористили смо за помоћ пољопривредницима, за капиталне инвестиције, ниједна инвестиција није стала“, истакао је Мали.

Он је додао да је удео јавног дуга у БДП-у 51,4 одсто, далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, а просек у Европској унији је 95 одсто.

„Тако да, са те стране, пажљиво водимо рачуна о сваком динару“, закључио је Мали.

Kina: Godišnja stopa inflacije u maju 0,2 odsto, niža od očekivane

Преузмите андроид апликацију.