Почетна > Бизнис
Бизнис

Интернет плаћање у порасту, сигурност све упитнија

Како све више потрошача прихвата нове начине плаћања на веб локацијама за е-шопинг, питања кибернетичке сигурности постају све критичнија за онлајн бизнисе.

У истраживању Мастеркарда о новим плаћањима, спроведеном на 18 тржишта широм света, већина анкетираних потрошача изјавила је да је вољна да размотри нове методе плаћања попут тзв дигиталних или мобилних новчаника, QR кодова, па чак и крипто валута.

„Деведесет посто потрошача испробало је бар један нови начин плаћања у последњих годину дана. А од тога, две трећине њих је то учинило први пут“- и не би то учинили да није било пандемије, изјавио је Сандеп Малхотра, извршни потпредседник за производе и иновације, у компанији Мастерkард.

„60% потрошача радије не би трговало се фирмама које не нуде бар неки вид електронског плаћања“, рекао је Малхотра за СНБС.

Фото: Unsplash/card_mapr

Претње због кибернетичке сигурности постају све већа забринутост како се све више људи окреће мрежним и онлајн плаћањима. Ово је потврђено истраживањем Мастеркарда, које је открило забрињавајући пораст случајева онлајн превара као резултат закључавања и изолације током пандемије.

„Сваки четврти потрошач је прошле године доживео неку врсту преваре. Прошле године је забележен солидан раст сајбер криминала за 49%, само зато што су сви остали код куће“, приметио је Малхотра.

Као резултат тога, Мастеркард је предузео низ мера за изградњу поверења потрошача када користе своје кредитне картице за плаћање путем интернета.
„Оно што ми радимо у том простору је у основи стварање сигурних решења и пружање те удобности купцу. Било да користи биометрију, било да користи различите врсте метода верификације, које су изван пинова и лозинки. То је сигурност коју потрошач тражи“, рекао је Малхотра.

Фото: Unsplash/Andreas_m

Слично томе, у Сингапуру је пандемија довела до пораста сајбер криминала.

Преваре у електронској трговини имале су највише пријављених случајева у првој половини прошле године. Број превара повећао се за 73,8% на 2 089 у првој половини 2020. године – у поређењу са 1 202 у истом периоду 2019. године, наводи локална полиција. То је делимично резултат пораста интернет трансакција током пандемије, рекли су истражитељи.

Сингапур је међу земљама у свету са највећим продором бесконтактног плаћања, рекао је Антони Сеов, извршни директор и шеф платформи плаћања у ДБС банци. „Мислим да је глобално број један вероватно Аустралија, ми смо вероватно број два“, додао је он.

ДБС тренутно користи најновију технологију за искорењивање мрежних превара, рекао је Сеов.
„Ми заправо користимо водећа решења у индустрији за скенирање трансакција“, објаснио је. „Постоји АИ (вештачка интелигенција), постоји алгоритам и у могућности смо да уклонимо сумњиве трансакције и блокирамо их пре него што погоде потрошаче.“