Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Интересантне чињенице о људском телу

Људско тело је феномен који има више од 50 милијарди ћелија. Најбољи пример је срце које откуца око 100 хиљада пута дневно и испумпа око пет литара крви у једном минуту.
Фото: Pixabay/DangrafArt

Ево још неких чињеница о телу које би вас могле изненадити.

Људски зној нема мирис

Зној који производи тело заправо не мирише. Непријатан мирис настаје интеракцијом зноја са бактеријама на нашој кожи, што је сасвим нормална појава.

У прстима не постоје мишићи

Иако користимо своје прсте активно током дана, они заправо немају мишиће. Сваки покрет који направите прстима је због тетива и костију. Наравно, не можемо у потпуности приписати ове покрете тетивама и костима. Покрети прстију помажу мишићи на нашим длановима.

Бебе немају чашице у коленима

Човек би помислио да су наше чашице за колена неопходан део људског тела. Али то није случај, јер се бебе не рађају са њима. Уместо тога, њихова хрскавица се постепено претвара у кост, јер окоштавање почиње између друге и шесте године и не завршава се у потпуности све до младог одраслог доба.

Људске кости су јаче од челика

Иако многи од нас доживе сломљену кост у неком тренутку свог живота, чињеница је да је кост невероватно чврста супстанца. Толико јаки, у ствари, да су јачи од челика. Кост има већу толеранцију на притисак и оптерећење од челичне шипке исте ширине. Најјача кост у телу је бутна кост, која може да издржи 30 пута већу телесну тежину од просечне особе.

Киселина у желуцу раствара жилете

Вероватно не бисте требали да уносите ове ствари, али можда ћете бити изненађени када сазнате да ваш стомак може да раствори жилет. Током 24 сата, желудачна киселина смањује жилетове на 63 процента њихове првобитне тежине.

Длаке на телу

Људи у просеку имају једнак број длака као шимпанзе, с тим да су људске длаке значајно краће и тање.

Stvari koje nikada ne bi trebali da radite posle treninga

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке