Почетна > Свет
Свет

Инфраструктура Кијева могла би да се уруши сваког тренутка

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је данас да би инфраструктура украјинске престонице могла да се уруши сваког тренутка, јер спорадични ракетни напади Русије заједно са падом температура стављају локалне власти под све већи притисак.
Фото: Танјуг/AP/Andrew Kravchenko

Кличко је за Ројтерс, на маргинама годишњег састанка Светског економског форума у Давосу рекао и да западни савезници Украјине морају да убрзају испоруку система противваздушне одбране који могу да обарају руске ракете.

Градоначелник Кијева је оптужио Москву да неселективно гађа цивиле, као и кључну инфраструктуру, угрожавајући снабдевање струјом, текућом водом и централним грејањем.

Не говоримо о колапсу, али то може да се деси…сваког тренутка, руске ракете могу да униште нашу критичну инфраструктуру у Кијеву, рекао је Кличко и додао да тренутно постоји дефицит енергије од 30 одсто у Кијеву.

Додаје да је у Украјини сада прилично хладно и да је живот без струје и грејања скоро немогућ.

„Ситуација је критична. Боримо се да опстанемо, рекао је Кличко.

Бивши светски шампиони у боксу у тешкој категорији Витали и Владимир Кличко део су шире украјинске делегације на високом пословном и политичком нивоу која присуствује самиту у Давосу.

Део фокуса украјинске делегације у Давосу биће постављање темеља за будућу реконструкцију и процена могућности улагања у опоравак земље.

Новак: Руски приходи од енергената у 2022. години већи за 28 одсто

Преузмите андроид апликацију.