Почетна > Србија
Србија

Индустријска производња у јулу порасла 1,7% међугодишње

Индустријска производња у Србији је порасла у јулу за 1,7 посто у односу на јул 2020. године, док је у односу на просек у прошлој години повећана за 3,6 процената, према данашњим подацима Републичког завода за статистику. Од почетка јануара до краја јула, српска индустрија је забележила раст од 7,8 одсто у поређењу са истим периодом годину раније.
Фото: Unsplash/karanbhatia9

У јулу је, на годишњем нивоу, раст забележен у рударству за 7,1 посто, у снабдевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом за 1,6 одсто и у прерађивачкој индустрији за 1,2 процента.

Посматрано по наменским групама, производња капиталних производа је прошлог месеца порасла за 4,3 посто међугодишње, производња енергије је повећана за 4,3 процента, а производња интермедијарних производа, осим енергије, за 3,1 одсто.

С друге стране, у јулу је опала производња нетрајних производа за широку потрошњу за 0,4 одсто и трајних производа за широку потрошњу за 18,3 процента у поређењу са истим лањским месецом, преноси Танјуг.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња у јулу је забележила раст од 1,0 посто у односу на претходни месец, док је у прерађивачкој индустрији остварен пад од 0,2 процента.

У односу на просек у 2020. години, јулска индустријска производња је, према десезонираним подацима, порасла за 3,2 посто, при чему је прерађивачка индустрија скочила за 5,2 одсто.

Остале вести из Републике Србије прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.