Почетна > Бизнис
Бизнис

Индијска економија у другом кварталу убрзала раст на 7,8 одсто међугодишње

Индијска економија је у другом кварталу, од априла до јуна, убрзала раст на 7,8 одсто међугодишње са 6,1 одсто у првом кварталу, саопштило је данас индијско Министарство за статистику и имплементацију програма – МоСПИ.
Фото: Unsplash/mrharshavardhan

Главни покретач овог раста је изузетан раст сектора услуга у Индији уз велику потражњу потрошача и повећану државну капиталну потрошњу.

Приватна потрошња, која чини скоро 60 одсто индијског БДП-а у другом кварталу је порасла за око шест одсто међугодишње, убрзавши у односу на први квартал, када је забележен раст од 2,8 одсто.

Гледано по секторима, највећи међугодишњи раст је у другом кварталу је забележен у категорији финансијске и професионалне услуге и услуге агенција за некретнине – 12,2 одсто, у категорији трговина, хотели, транспорт, комуникације и услуге у вези са емитовањем – 9,2 одсто, у јавној управи и одбрани – за 7,9 одсто, као и у грађевинарству – за 7,9 одсто.

Централна банка Индије очекује да ће у овој фискалној години економија ове земље порасти за 6,5 одсто међугодишње, преноси Танјуг.

Pomoć Ukrajini svaku američku porodicu koštala je 900 dolara

Преузмите андроид апликацију.