Познато је да је најважнија ставка на савременим свадбама богата трпеза и разноврсна храна која ће задовољити сва чула, чак и најзахтевнијим гостима.
Венчања и свадбе су издашна инвестиција за све младенце и њихове породице, а свако жели да баш његова буде најлепша и да је дуго памте и препричавају.
Пракса је углавном да се на почетку послужи пређело, затим нека чорба, а онда „нешто конкретно“ као што су различите врсте меса, печење, салате и слично.
На свадбама током прошлог века ствар је била мало другачија, а Фејсбук страница „Фрагменти прошлости“ објавила је фотографију јеловника са једне свадбе из 1946. године.
Као што можемо приметити, служила се и риба, што није често на данашњим свадбама, а посебно интересантна комбинација је кечига са мајонезом и тартар сосом као специјалитет. Такође, служиле су се и пите са јабукама и сиром, што данас не можемо наћи на свадбама.
Ипак, неке ствари се нису промениле, чак ни после више од пола века, па је тако и даље главна звезда свадбарске трпезе месо, различитих врста и различитог начина припреме.
Питате се шта је рагу и браон шебрл? Једна девојка у коментару је објаснила то овако:
„То су вам као два трокутица од теста испеченог као бисквит који се ставља као прилог за супу. Не питајте како знам јер радим у аустријској кухињи. Сва та јела код нас потичу из Аустро-угарског периода, баш сам им скоро причала о томе.“
Многи су били одушевљени оваквим менијем, а неколико њих је испод фотографије написало: „Ово је фантастично, не бих ја ту ништа мењао!“
Gradska biblioteka organizuje tribinu „Žene u srpskoj Atini“
Преузмите андроид апликацију.