Почетна > Бизнис
Бизнис

ИФО: Немачка привреда ће се у 2023. смањити за 0,4 одсто

Минхенски институт ИФО потврдио је своју прогнозу за 2023. годину да ће се немачка привреда смањити за 0,4 одсто.
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Затим ће следеће године порасти за 1,4 одсто, што је за 0,1 процентни поен мање него што се раније очекивало, саопштио је ИФО.

Такође ИФО предвиђа да ће у 2025. години привредни раст достићи 1,2 одсто.

„Супротно досадашњим очекивањима, опоравак вероватно неће бити остварен у другој половини године. Успоравање се наставља и овај тренд се примећује у скоро свим индустријама“, каже шеф одељења за прогнозе у ИФО Тимо Волмершојзер.

Како је рекао, прогноза ИФО за годину у целини остаје важећа само зато што је бруто домаћи производ сада знатно већи од бројке објављене овог лета, након ревизије немачког Савезног завода за статистику.

Без ове ревизије снизили бисмо нашу прогнозу економског раста у 2023. за 0,3 процентна поена, на минус 0,7 одсто.

Једна светла тачка је приватна потрошња, за коју се предвиђа да ће се постепено опорављати у другој половини године.

„Повећање расположивог дохотка домаћинстава ће остати снажно и, уз полагано смањење стопе инфлације, такође ће довести до повећања куповне моћи“, наставља Волмершојзер.

Иако се очекује да ће потрошачке цене ове године порасти за 6,0 одсто, следеће године би требало да порасту за само 2,6 одсто, а 2025. за само 1,9 одсто.

Број незапослених ће за сада остати на високом нивоу, на 2,59 милиона људи ове године и 2,58 милиона следец́е године.

Незапосленост се неће вратити на 2,43 милиона људи до 2025. године

Недостатак средстава немачке владе за финансирање ће се полако смањивати, са 92 милијарде евра на 80 милијарди евра у наредној години и на 70 милијарди евра у 2025.

ИФО наводи и да ће стање текућег рачуна (извоз, увоз, приходи од инвестиција, трансфери) поново порасти на 6,9 процената економске производње до 2025. године, након што је привремено пао на 3,7 процената прошле године као резултат наглог раста увозних цена.

Antolović: Veliko interesovanje srpskih firmi za poslovanje u Emiratima

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке