Почетна > Бизнис
Бизнис

Антоловић: Велико интересовање српских фирми за пословање у Емиратима

Директорка Представништва Привредне коморе Србије у Дубаију Маја Антоловић изјавила је данас да је ПКС отворила канцеларију у Уједињеним Арапским Емиратима због великог интересовања српских компанија за пословање у УАЕ, али и због снажног развоја читавог региона Средњег истока.
Фото: Танјуг/AP Photo/Kamran Jebreili

„Наш задатак је да будемо овде присутни, да будемо ту за привреднике из Србије. То ће се огледати највише у виду информативне подршке и савета које ћемо давати. Највише ће се то односити на сам почетак пословања, на пласирање производа, и на развој фирми које су већ овде у Дубаију“, рекла је Антоловићева за Танјуг.

Додаје да је мисија ПКС у Дубаију да српске привреднике упозна са пословном културом у Емиратима.

„Да их упознамо са начином пословања у Дубаију како би искористили њихове потенцијале у Емиратима“, истакла је Антоловићева.

Наглашава да ће ПКС наставити са подршком привредницима који традиционално наступају на сајмовима у Дубаију, попут великог прехрамбеног сајма Гулфуда или једног од највећих технолошких сајмова на свету ГИТЕX.

„Тренутно радимо припрему за представљање наших компанија на ГИТЕX које ће се одржати од 16-20. октобра“, истакла је Антоловићева.

Говорећи о саветима за покретање фирме или представништва у УАЕ, каже да је то једно од најчешћих питања које стиже на адресу представништва ПКС у Дубаију.

„Што се тиче самог отварања мислим да је најбитније одрадити припрему, да знате коју врсту привредног друштва желите да отворите. Да ли желите да будете д.о.о, офшор, самостални привредник. Поред тога, важно је да имате јасно одрађену слику о циљној групи клијената. Следећи корак је одлука да ли ћете пријавити фирму у фрее зони или у копненој зони, а то је једна од најбитнијих ставки пре самог процеса отварања, јер постоји одређена разлика“, објаснила је Антоловић.

Указује да у случају да је у случају отварања фирме у копненој зони производ могуће пласирати у Емиратима, док су фирме које послују у фрее зони ограничене само на извоз.

„Потом, јако је битно регистровати пословно име, а морате бити свесни и да фирма мора поседовати канцеларију односно морате имати уговор о канцеларијском простору. Следећи корак је добијање пословних лиценци од других институција, што зависи од врсте робе. Тек након тога пријављујете фирму, а последњи корак у целом процесу је отварање рачуна у банци, без кога фирма није активна. Оно што је јако битно за наше фирме, да тренутно отварање банковног рачуна може да траје између шест недеља и три месеца. Дакле припрема као прво, јасна одлука чиме желите да се бавите и где желилите да пласирате ваш производ – у Емиратима или у извозу“, нагласила је Антоловићева.

Rebalansom obezbeđeno dodatnih 500 miliona dinara za nadoknadu štete vlasnicima svinja

Преузмите андроид апликацију.