Почетна > Бизнис
Бизнис

И предузетници из Русије и Украјине беже од рата, какав пословни простор траже у Београду

У претходних месец и по дана отворено је више од 300 фирми чији су оснивачи из Русије. Због тога је повећана и тражња за канцеларијским простором.
Фото: WikimediaCommons/Sava52Bogdanovic

У Агенцији за некретнине кажу да држављани Русије највише траже канцеларије на Новом Београду и у центру града.

„Имате канцеларије које су потпуно опремљене. Само дођете са лап-топом уђете и радите то. Можете на један дан да узмете, а можете и на месец или два. Раде у таквим канцеларијама свуда где их има по граду“, каже Небојша Нешовановић из ЦБРЕ некретнина.

У Србији има укупно 1.700 руских и украјинских фирми. У претходних месец дана основано је шест украјинских. Међутим, ни новопридошли Руси, а ни Украјинци нису желели пред камере.

„Ако гледамо све фирме из Украјине и Русије, највише се баве трговином на велико, консултантским активностима и програмирањем, а ако гледамо ове нове фирме које су основане од 24. фебруара, онда ту можемо рећи да се највише њих бави рачунарским програмирањем“, наводи директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић.

За сада је већина руских и украјинских фирми краткорочно закупила канцеларијски простор. Неке разматрају могућност да овде остану дуже и наставе са пословањем, с обзиром на то да су се распитивали о пореском систему, радној снази, квалитету живота, кажу у Агенцији за некретнине. Бројке показују да је празних канцеларија још мање него у децембру прошле године.

Небојша Нешовановић наглашава да пословни простор није јача страна Београда јер је остало око шест одсто непопуњеног. „То је јако мало, ту смо слабији од конкурената у Европи, али ако су се ове фирме већ краткорочно одлучиле за нас, надамо се да ће ипак и остати на неки дужи период“, додаје Нешовановић.

Након што су Русији уведене санкције због рата у Украјини, из Руске Федерације до сада је отишло између 50 и 70 хиљада ИТ компанија. Највише их је спас нашло у Грузији и Јерменији. Тачних података о броју фирми које су отишле из Украјине нема.

Dodik: Odbićemo sve programe koje je u RS kreirala Britanija

Преузмите андроид апликацију.