Почетна > Свет
Свет

И Иран и САД позивају на компромис око нуклеарног споразума

Иран и Сједињене државе одржали су данас индиректне преговоре у Бечу у последњем покушају да се поново успостави нуклеарни споразум из 2015, јавили су ирански државни медији у дану када мало ко очекује искорак у разговорима.
Фото: Pixabay/frank497

„Свака страна позива другу на компромис, док нуклеарни програм Техерана напредује“, преноси Ројтерс, позивајући се на једног иранског и једног европског званичника.

Европска комисија саопштила је да Техеран и Вашингтон треба да учине све што могу да спасу нуклеарни споразум.

„Дошло је време за још један и то последњи напор“, рекао је портпарол Европске уније Петер Стано, објашњавајући да је ЕУ као координатор разговора прошлог месеца предложила нови нацрт текста јер је простор за додатни маневарски простор исцрпљен.

Техеран је у јуну одустао од захтева за уклањање своје Револуционарне гарде са листе санкција Вашингтона, али сада има сугестије у смислу њиховог постепеног укидања, рекао је данас високи ирански званичник.

Портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби навео је такође данас да су преговори „у доброј мери завршени у овом тренутку“.

Главни ирански нуклеарни преговарац Али Багери Кани позвао је Белу кућу на компромис, рекавши да Сједињене Државе треба да „покажу зрелост и да се понашају одговорно“.

Ројтерс наводи да су преговори прекинути углавном због захтева Техерана да Вашингтон скине Револуционарну гарду са америчке листе Страних терористичких организација (ФТО), што су САД одбиле да ураде.

Додаје се да Техеран такође инсистира да Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) одустане од тврдњи попут оних да Иран није успео у потпуности да објасни трагове уранијума на непријављеним локацијама.

Наводи се да пошто Иран одбија да води директне преговоре са Сједињеним Државама, Енрике Мора из ЕУ принуђен је да балансира између Багхерија Канија и специјалног изасланика САД за Иран Роба Малија.

Ројтерс подсећа да је мало остало од споразума из 2015. између Ирана и Сједињених Држава, Британије, Француске, Немачке, Русије и Кине, којим су Техерану укинуте санкције у замену за ограничења његовог нуклеарног програма.

Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Преузмите андроид апликацију.