Jedno od najpoznatijih, ali definitivno najzdravijih jela od leblebije je humus.
Reč je o bliskoistočnom specijalitetu koji možete da probate u izvornom obliku u libanskim restoranima, ali i da ga vrlo brzo i lako napravite kod kuće.
Susam ispeći u tiganju bez masnoće, pa polovinu količine samleti u električnoj seckalici ili mikseru za kafu.
Vodu u kojoj ste kuvali poseljene leblebije ostavite da se ohladi. Leblebije iseckajte zajedno sa vodom, limunovim sokom i belim lukom u električnoj seckalici da dobijete jednoličnu smesu.
Pomešajte maslinovo ulje, peršun, biber i mleveni susam. Pripremljeni namaz stavite u frižider i ostavite da se ohladi.
Leblebija je odličan izvor minerala, mangana, fosfora, gvožđa, magnezijuma, cinka, selena i kalcijuma.
Od vitamina značajniji su vitamini B kompleksa, kao i tiamin, pantotenska kiselina i folna kiselina, a dobar je izvor riboflavina i niacina.
Preuzmite android aplikaciju.