Почетна > Бизнис
Бизнис

Хуавеи користио најнапреднији чип у производњи најновијег модела телефона

Компанија Хуавеи и највећи кинески произвођач чипова СМИЦ, направили су напредни 7-нанометарски процесор за напајање најновијег Хуавеи телефона, саопштила је данас аналитичка компанија Тек Инсајтс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Телефон “Хуавеи Мате 60 Про“ покреће нови Кирин 9000с чип, што потенцијално значи да кинеска влада великим корацима напредује у стварању сопственог тзв. екосистема чипова, преноси Ројтерс.

Тај телефон је у продаји од прошле недеље, а међу наведеним спецификацијама телефона наводи се да има могућност да обавља сателитске позиве, али се не наводе информације о чипу који га покреће.

Упркос томе, купци који су у Кини набавили телефон, објављују снимке на којима се виде растављени Мате 60 Про телефони, а власници на основу кућних текстова наводно доказују да је телефон способан да користи брзину мреже веће од оне коју достижу најбољи телефони са 5Г технологијом.

Од 2019. године, САД су ограничиле Хуавеију приступ алатима за прављење чипова неопходних за производњу најнапреднијих модела телефона, при чему је компанија могла да конструише само ограничене серије 5Г модела користећи доступне залихе чипова.

Аналитичар компаније Тек Инсајтс, Ден Хачесон, оценио је да овакав развој догађаја представља “шамар“ за САД.

“Овај чип комуницира – видите шта можемо да урадимо, нисте нам потребни“, рекао је он.

Promet na Beogradskoj berzi 5,1 milion dinara

Преузмите андроид апликацију.