Почетна > Свет
Свет

Хрватски сабор: У среду расправа о обуци украјинских војника

Хрватски сабор ће у среду расправљати о учешћу Хрватске у обуци украјинских војника, најавио је данас председник парламента Гордан Јандроковић и додао да се за учешће у мисији ЕУ (ЕУМАМ) до сада пријавило 17, од 27 земаља чланица.
Фото: Pixabay/websubs
„Нисмо ми једина земља. Већ се 16 или 17 земаља јавило. Тако да немојте дезинформирати јавност“, рекао је Јандроковић током слободних говора посланика.

Он је на тај начин одговорио посланику Жељку Сачићу (Клуб Хрватских суверениста) и Мири Буљу (Клуб Моста), који сматрају да учешће Хрватске у тој мисији угрожава безбедност земље и представља директно увлачење у рат између Русије и Украјине.

„Биће врло занимљиво јер видимо да није то само правно питање, него и политичко. Да очито не мисле сви да треба помоћи Украјини, али ћете то сви моћи артикулирати у среду када ћемо имати расправу“, поручио је председник сабора, пренела је Хина.

Сачић је претходно рекао да је НАТО одбио покровитељство над овом мисијом и сматра да је Алијанса тиме поручила да они који прихвате да обучавају украјинске војнике треба да прихвате и ризик.

Према тумачењу Сачића ова НАТО одлука значи: „Хрвати, нећемо ми ради вас и ваше обуке активирати члан 5. НАТО“.

Сачић, наиме, сматра да је довољно то што хрватски сабор осуђује руску агресију на Украјину и што своју солидарност декларише кроз помоћ коју јој пружа, али да, како каже, не може ићи до новао који угрожава будућност земље.

Истог мишљења и посланик опозиционог Моста Миро Буљ који се заложио за хуманитарну или било какву другу помоћ Украјини, али да је прихватање обуке украјинских војника директно увлачење Хрватске у рат између Русије и Украјине, НАТО и Русије.

Полемику је започео посланик Бранко Бачић из Клуба посланика ХДЗ-а рекавши да кроз мисију ЕУ још једном даје јасна помоћ Украјини, која је жртва бруталне агресије Русије.

Он тврди да је ова владина одлука утемељена у Уставу Хрватске.

Putin i Tokajev: Nuklearni rat nikada ne treba pokrenuti

 

 

Преузмите андроид апликацију.