Почетна > Свет
Свет

Путин и Токајев: Нуклеарни рат никада не треба покренути

Русија и Казахстан полазе од тога да нуклеарни рат никада не треба да буде покренут, наводи се у заједничкој декларацији поводом 30. годишњице дипломатских односа између две земље, коју су данас потписали председници Владимир Путин и Касим-Жомарт Токајев.
Фото: Танјуг/Mikhail Klimentyev/Pool Photo via AP
„Руска Федерација и Република Казахстан полазе од тога да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути“, наводи се у документу који је објављен на сајту Кремља, пренела је агенција ТАС С.

Путин се састао у Кремљу са Токајевим и рекао да Москва веома цени то што је Токајев у првој страној посети Русији након реизбора.

„Данашња посета је од посебног значаја, ово је прва посета Токајева након што је поново изабран за председника Казахстана и од симболичног је значаја јер наглашава посебну природу наших односа“, рекао је Путин и додао да Русија то веома цени.

Заједничку декларацију председници Русије и Казахстана потписали су у Москви након њихових разговора.

У декларацији се наводи да Русија и Казахстан намеравају да наставе сарадњу између оружаних снага у различитим форматима.

Председник Русије је истакао да се у последње време редовно састаје са Токајевим и да су се њих двојица последњи пут састали на самиту Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) у Јеревану.

„Увек користимо наше састанке да разговарамо о актуелним дешавањима. Пре свега разговарамо о економији, јер је то основа наших успеха у различитим областима“, казао је Путин.

Он је указао на значајан трговински промет између пограничних области две земље које су, како је рекао, „више свесне могућности једне друге и развијају те односе“.

„Радили смо и у нашој традиционалној и високотехнолошкој сфери, што је од виталног значаја за будућност“, нагласио је Путин.

Savetnik kancelara Šolca: Bez reforme EU nema proširenja

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.