Početna > Biznis
Biznis

Hrvatska do kraja godine iskazuje cene i u evrima

Hrvatski premijer Andrej Plenković je saopštio danas da će od 5. septembra ove godine početi dvojno iskazivanje cena u Hrvatskoj, u kunama i evrima, i pozvao građane da gotovinu koju drže kod kuće polože u banke kako bi ona automatski bila konvertovana u evre.
Foto: Unsplash/lilzidesigns

Plenković je na konferenciji za medije, predstavljajući Predlog zakona o uvođenju evra kao zvanične valute za Hrvatsku, rekao da će jedinstvena valuta biti uvedena 1. januara 2023. godine, a od 5. septembra ove godine će se cene iskazivati dualno.

„Cene će još godinu dana, cele 2023, biti istaknute u kunama i evrima. Kune će od 1. januara 2023. moći da se menjaju u evro godinu dana. Novčanice kuna će moći u Hrvatskoj narodnoj banci zauvek da se menjaju besplatno”, dodao je on.

Ministar finansija Zdravko Marić je na istoj konferenciji rekao da će se kune u bankama automatski konvertovati u evro prema kursu za konverziju od 7,534 kuna za evro, koji se nije menjao.

„Od 5. septembra je obavezno iskazivanje dualnih cena u kunama i evrima, ali uveren sam da će neki trgovci i ranije krenuti s tim. Četiri meseca pre i 12 meseci nakon uvođenja evra obavezno je jasno dvojno iskazivanje cena”, istakao je on.

Marić je naveo da postoji nekoliko izuzetaka od dvostrukog iskazivanja cena, na primer kod automata za prodaju malih proizvoda, štandova na pijacama, pokretne prodaje, prigodne prodaje, predmeta na kojima je unapred utisnuta cena itd, ali će račun, svejedno, morati da bude iskazan u kunama i u evrima.

Da li dolazi kripto-zima?

 

Preuzmite android aplikaciju.