Почетна > Бизнис
Бизнис

Хрватска до краја године исказује цене и у еврима

Хрватски премијер Андреј Пленковић је саопштио данас да ће од 5. септембра ове године почети двојно исказивање цена у Хрватској, у кунама и еврима, и позвао грађане да готовину коју држе код куће положе у банке како би она аутоматски била конвертована у евре.
Фото: Unsplash/lilzidesigns

Пленковић је на конференцији за медије, представљајући Предлог закона о увођењу евра као званичне валуте за Хрватску, рекао да ће јединствена валута бити уведена 1. јануара 2023. године, а од 5. септембра ове године ће се цене исказивати дуално.

„Цене ће још годину дана, целе 2023, бити истакнуте у кунама и еврима. Куне ће од 1. јануара 2023. моћи да се мењају у евро годину дана. Новчанице куна ће моћи у Хрватској народној банци заувек да се мењају бесплатно”, додао је он.

Министар финансија Здравко Марић је на истој конференцији рекао да ће се куне у банкама аутоматски конвертовати у евро према курсу за конверзију од 7,534 куна за евро, који се није мењао.

„Од 5. септембра је обавезно исказивање дуалних цена у кунама и еврима, али уверен сам да ће неки трговци и раније кренути с тим. Четири месеца пре и 12 месеци након увођења евра обавезно је јасно двојно исказивање цена”, истакао је он.

Марић је навео да постоји неколико изузетака од двоструког исказивања цена, на пример код аутомата за продају малих производа, штандова на пијацама, покретне продаје, пригодне продаје, предмета на којима је унапред утиснута цена итд, али ће рачун, свеједно, морати да буде исказан у кунама и у еврима.

Da li dolazi kripto-zima?

 

Преузмите андроид апликацију.