Na Univerzitetu Istočne Finske pre osam godina sprovedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 muškaraca. Naučnici su tokom ove studije došli do zaključka da zdrava ishrana može da smanji rizik od nastanka teške depresije. Pored toga, ustanovljeno je da gubitak telesne težine smanjuje i simptome depresije.
Lekari smatraju da je jedan od načina lečenja promena ishrane.
Depresivne osobe često su sklone tome da svoje emocionalne probleme utapaju u hrani i to onoj lošoj, s mnogo masti i šećera, kobasicama, suhomesnatim proizvodima, desetrima i grickalicama.
Do sličnih zaključaka došli su istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu.
Oni smatraju da treba konzumirati povrće, voće, jagodičasto voće, žitarice od celog zrna, posno meso i ribu u kojima ima dosta folata, jedinjenja koje smanjuje rizik od nastanka depresije.
Kažu i da depresija „beži” od omega-3 masnih kiselina, jer one jačaju funkciju centralnog nervnog sistema. Neki lekari preporučuju i konzumiranje ananasa iz istih razloga. Banana pak stimuliše proizvodnju serotonina, koji poboljšava raspoloženje.
I kod depresije, dobre rezultate daje lek za sve: beli luk. On otklanja umor, teskobu i razdražljivost i podstiče dobro raspoloženje. Jedini problem s njim je što ne miriše baš lepo.