Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храном против депресије

На Универзитету Источне Финске пре осам година спроведено је истраживање у којем је учествовало 2.000 мушкараца. Научници су током ове студије дошли до закључка да здрава исхрана може да смањи ризик од настанка тешке депресије. Поред тога, установљено је да губитак телесне тежине смањује и симптоме депресије.
Фото: Pexels/Chris Tombrella

Лекари сматрају да је један од начина лечења промена исхране.

Депресивне особе често су склоне томе да своје емоционалне проблеме утапају у храни и то оној лошој, с много масти и шећера, кобасицама, сухомеснатим производима, десетрима и грицкалицама.

До сличних закључака дошли су истраживачи са Универзитетског колеџа у Лондону.

Они сматрају да треба конзумирати поврће, воће, јагодичасто воће, житарице од целог зрна, посно месо и рибу у којима има доста фолата, једињења које смањује ризик од настанка депресије.

Фото: Pixabay/Wow Phochiangrak

Кажу и да депресија „бежи” од омега-3 масних киселина, јер оне јачају функцију централног нервног система. Неки лекари препоручују и конзумирање ананаса из истих разлога. Банана пак стимулише производњу серотонина, који побољшава расположење.

И код депресије, добре резултате даје лек за све: бели лук. Он отклања умор, тескобу и раздражљивост и подстиче добро расположење. Једини проблем с њим је што не мирише баш лепо.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.