Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна названа по важним људима: Мандарине су добиле име по монаху, а Цезар салата по војсковођи

Пица маргарита је име добила по краљици Маргарити Савојској (1851–1926) и у знак сец́ања на посету Напуљу.
Фото: Pixabay/Daria-Yakovleva

Некада је врло популарно било назвати неко јело по славној личности. У прошлости су људи случајно измишљали јела, или у част краљева, државника или познате глумице. Француски кувар Жан Корнил је рекао да је давање имена јелу по некој дами, искрени комплимент.

Ово су само нека од јела која су добила имена по људима:

– Пица маргарита је име добила по краљици Маргарити Савојској (1851–1926) и у знак сећања на посету Напуљу. Основа за тесто, преливена парадајзом, сиром и босиљком, дочарава боје италијанске заставе. Ипак, неки мисле да је прича потпуно измишљена.

– Мандарине клементине су име добиле по француском монаху Пјеру Клементу Родијеру, који је крајем XИX века живео у Алжиру. Манастир је имао воћњак и ту је откривена клементина – хибрид између мандарине и слатке поморанџе.

– Наћоси су име добили по Игнасију Наћо Анаји, батлеру у Викторија клубу у Пиједрас Неграсу у Мексику. Он их је направио за групу супруга америчких војника које су дошле у посету из оближњег Форт Данкана. Он је тортиље исекао на троуглове, потом их је пржио и преливао сиром и халапењосом.

Фото: Pixabay/emillojuares

– Цезар салата није име добила по славном римском војсковођи већ по италијанском имигранту Цезару Кардинију који је радио у хотелу “Цезар” у Тихуану у Мексику. Могуће је да је јело створио и неко од његових сарадника.

– Чувени одрезак строганов је добио име по грофу Строганову. Јело је настало у Русији у 19.веку и прави се тако што се говедина кува у сосу од павлаке и паприке. Било је веома популарно у Кини, Јапану и САД, све до Хладног рата. Онда је постало веома непатриотски наручити ово јело у ресторану.

– Године 1899. јело од острига преливено херби сосом добило је име по Џону Д. Рокфелеру, тада најбогатијем човеку у Америци. Створио га је Џулс Алсијаторе, син оснивача чувеног ресторана “Ентони” у Њу Орлеансу.

Фото:Pixabay/LasRecreativas

– Ђузепе Ћипријани, власник чувеног бара “Хари”, у Венецији је 1950. године направио јело којем је дао име карпаћо, по чувеном сликару Виторију Карпаћу који је био познат по употреби црвене боје у својим делима. Ђузепе је одао почаст и сликару Ђованију Белинију назвавши по њему једно пиће.

Исхрана астронаута у свемиру личи на дијету: Нема хлеба, сладоледа, пице, газираних пића и алкохола
– Оно што ми данас зовемо сендвичем, изум је Џона Монтегјуа из Кента у Енглеској – четвртог грофа од Сендвича.

– Чим је Доналд Трамп победио на изборима у Америци 2016. године, у Словенији, у родном месту његове супруге Меланије, Севници, локална посластичарница је направила торту коју је назвала по њој.

Recept dana: Domaća pica

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке